Клупе чекају ђаке

Милијана Латиновић
Клупе чекају ђаке

Бањалука - Ученици већине школа у РС нову школску годину ће започети у уторак у окреченим и уређеним учионицама.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић рекао је у петак да ће настава почети у 187 основних и 92 средње школе.

- У школској 2015/2016. години наставу ће похађати око 137.000 ученика, од којих око 94.000 у основним и 43.000 у средњим школама - казао је Малешевић.

Додаје да је број ученика уписаних у први разред у благом порасту у односу на прошлу годину, па ће у школске клупе од ове године први пут сјести 10.422 ученика.

Директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић раније је потврдио да су све школе у материјалном и техничком смислу спремне за почетак наставе.

- Још се рјешавају кадровска питања јер су у току конкурси. Неће бити технолошког вишака, већ ће наставници који буду имали мањак часова, добити часове у другој школи - казао је Дамјановић.

Школе које су страдале у прошлогодишњим поплавама, обновљене су и дочекаће ђаке у новом руху. Једна од њих је и ОШ "Доситеј Обрадовић" у Српцу.

- Учионице су окречене, а штету од поплава смо санирали - рекао је секретар школе Мишо Видовић.

У ђачке клупе у бијељинској ОШ "Јован Дучић" од 1. септембра сјешће 1.210 ученика.

- Распуст смо искористили за реконструкцију централне школе. Поред грађевинских радова на међуспратној конструкцији, замијењена је комплетна столарија, измијењене канализационе цијеви, урађени подови и саниране електроинсталације - рекао је директор школе Миодраг Живановић.

Додаје да је подручна школа у мјесту Патковача била поплављена, али је штета санирана, а учионице окречене.

Основци који наставу похађају у школи "Свети Сава" Котор Варош, нова знања стицаће у окреченим учионицама.

- Као и сваке године, и овај љетни распуст искористили смо за чишћење и припрему просторија, како би се настава одржавала у угодном амбијенту - рекли су у овој школи.

Директор ОШ "Шамац" Слободан Челиковић рекао је да ће настава у овој школи почети на вријеме, али да су још увијек у току радови у приземљу школе.

- Раније смо имали кабинетску наставу. У поплавама је школа претрпјела велику штету, која је добрим дијелом санирана. С обзиром на то да још траје замјена подова у доњем дијелу школе, наставу ћемо изводити само у учионицама на спрату - казао је Челиковић.

Током прошле школске године, за санацију 54 основне и средње школе страдале у поплавама, обезбијеђено је 12,93 милиона КМ из ЕУ програма за опоравак од поплава. Пред почетак ове школске године Влада РС одобрила је 380.000 КМ за санацију система гријања у школама.

Прњавор

Паркет у школској дворани ОШ "Никола Тесла" у Прњавору, коју похађа 970 ђака, деформисан је током љета, па дворана неко вријеме неће бити у функцији.

- Потребно нам је око 30.000 КМ како бисмо поставили нове подове. Интензивно радимо на рјешавању овог проблема, како не би трпјела настава физичког васпитања - рекао је директор школе Војин Глувић.

Б. Р.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана