Клокић: Стратегије за подстицање страних инвестиција

Срна
Клокић: Стратегије за подстицање страних инвестиција

Бањалука - Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске припремило је Нацрт стратегије за подстицање страних улагања, који се односи на период од 2016. до 2020. године, с циљем поспјешивања додатног запошљавања, преношења знања и технологија, као и повећања извоза.

"То ће бити реализовано путем улагања која ће повећати конкурентност и довести до пораста стопе раста у наредном периоду", најављује министар Златан Клокић у интервјуу Срни.


Стратегија ће се наћи пред посланицима прво у форми нацрта, а кад прође јавну расправу и у форми приједлога, а очекује се да буде окончана у првом кварталу ове године.

Клокић наглашава да разлог за доношење ове стратегије лежи у потреби да Република Српска има стратешки документ, који би за дуже вријеме дефинисао активности на привлачењу страних инвестиција.

Стратегија ће одредити врсте инвестиција и приоритетне секторе које треба подстицати, а пратиће је адекватан акциони план.

"Министарство ће у овој години ставити акценат на привлачење улагања у Српску путем стварања пословних услова за стране инвеститоре, те на промовисање привредних потенцијала Српске у иностранству", објашњава Клокић.

Међу активностима Министарства за ову годину јесте и наставак сертификације локалних заједница са повољним пословним окружењем. Тај процес успјешно је завршен у Бањалуци, Бијељини, Приједору и Теслићу.

"Наставићемо да пружамо подршку инвеститорима и пословима постинвестиционе подршке /такозвани програм жАфтеркераж/", наводи Клокић за Срну.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу наставиће, заједно са представништвима Српске у иностранству, промоцију Републике, а неке од тих активности одржане су и прошле године у представништвима у Њемачкој и Аустрији.

Организовани су пословни форуми и дани привреде Српске у иностранству с циљем представљања потенцијала Републике Српске могућим инвеститорима.

У посљедње вријеме све чешће се чује да ће БиХ поднијети захтјев за чланство у ЕУ током ове године.

Министарство је задужено да отпочне припреме за давање одговора на листу потенцијалних питања Европске комисије која ће бити достављена након подношења прихватљивог захтјева БиХ за чланство.

"Биће припремљена одговарајућа методологија за давање одговора на та питања на начин на који очекује Европска комисија", прецизира Клокић.

Он истиче да се у свим пословима у вези са европским интеграцијама БиХ мора успоставити ефикасан механизам координације, који би омогућио укључивање свих релевантних институција на свим нивоима и њихову међусобну сарадњу.

У процесима европских интеграција важна је и стална активност Министарства у усклађивању законодавства Српске са прописима ЕУ, као и учешће у изради нормативних аката како би она била усклађена са прописима Уније и правним актима Савјета Европе.

Ту је и стручна подршка тијелима Владе, министарствима и другим органима управе и локалне самоуправе и координација њиховог рада у процесу усклађивања законодавства.

"Значајан дио посла је урађен и могу рећи да смо, према резултатима на том пољу, бољи од Федерације БиХ", каже Клокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана