Клизави путеви иду у прошлост

Милијана Латиновић
Клизави путеви иду у прошлост

БАЊАЛУКА - Слијетању аутомобила са коловоза које се све чешће завршава смртоносним исходом, осим неконтролисане брзине доприноси и клизавост појединих дионица за које се претпоставља да нису изграђене према прописима, што би већ у идућој години требало да буде разјашњено јер Агенција за безбједност саобраћаја РС намјерава да купи уређај за мјерење коефицијента приањања.

Рекао је то за “Глас Српске” замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић, нагласивши да тај уређај нема нико у БиХ.

- Не треба бити никакав стручњак да закључите да ће ће се клизати и гуме аутомобила на цести на којој вам се клиже у ципелама. Како другачије објаснити што возила стално излијећу са коловоза на кривини Тутњевац и другим мјестима која већ годинама важе за опасна у саобраћају - рекао је Радовић.

Појаснио је да према свим важећим законским актима, путеви морају испуњавати одређене услове у смислу безбједности у саобраћају, а један од њих је и коефицијент приањања, такозвана микрохрапавост и макрохрапавост. Радовић истиче да аеродромске писте имају најзахтјевније услове, потом аутопутеви, па слиједе магистрални и локални путеви.

- Нико до сада у БиХ није контролисао да ли су и колико путеви клизави, јер нико нема уређај за то. Око 40 одсто саобраћајних несрећа у јулу и августу прошле године било је слијетање са коловоза, а то се најчешће уз високу брзину догађа на мјестима гдје коефицијент приањања није одговарајући - рекао је Радовић. Додао је да је 2012. године експерт из Њемачке на мјесту у Друговићима на којем се често догађају саобраћајне несреће казао да је асфалт као стакло.

- Предложићемо Савјету за безбједност саобраћаја набавку уређаја. Набавна цијена у Шведској је око 24.000 евра плус трошкови царине, пореза и транспорта. Уређај бисмо купили за потребе Инспектората РС од новца који издвајају осигуравајућа друштва од обавезног осигурања од ауто-одговорности  - рекао је Радовић, додавши да би у септембру овај приједлог требало да се нађе на сједници Савјета.

Радовић је казао, да уколико идеја буде подржана, рок за испоруку уређаја је четири мјесеца.

- Потребно је обучити и људе који би руковали тим уређајем, тако да ако све буде текло према плану, реално је очекивати да имамо уређај у првој половини идуће године - казао је Радовић.

 Погинули

Брза вожња, алкохол и непажња, посебно у љетњим мјесецима узимају животе на путевима широм РС, што потврђује податак да је од почетка године погинула 61 особа. Од укупног броја, чак 19 је погинуло у августу, од чега петоро у једном дану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана