Казне за неиздавање рачуна и до 16.000 КМ

nezavisne.com
Казне за неиздавање рачуна и до 16.000 КМ

Бањалука - Нови и знатно строжи Закон о фискалним касама Републике Српске јуче је ступио на снагу, што значи да инспектори Пореске управе РС неиздавање фискалних рачуна кажњавају по новим правилима и казнама, које се крећу и до 16.000 марака.

То је максимална казна за правна лица, док минимална износи 8.000 КМ. Када су предузетници у питању, казне износе од 4.000 КМ до 8.000 КМ, док ће се одговорно лице у правном лицу кажњавати у износу од двије до четири хиљаде марака.

Ако се казна не плати на вријеме, тачније у року од три дана, пословни објекат ће бити затворен на 30 дана. У случају да се исти прекршај понови у току годину дана, казна је дупло већа и у новцу и у броју дана забране рада.

Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске, каже за “Независне” како циљ Управе и државе није да се кажњавају порески обвезници, него да они уђу у легалне токове, да се смањи сива економија и нелојална конкуренција.

Додаје како је пословна заједница захтијевала веће новчане казне, а блажу казнену политику када је затварање локала у питању.

“Законодавац је уважио те захтјеве па им је остављена могућност да казну плате у року од 72 часа како се не би ишло у забрану обављања дјелатности”, појаснио је Маричић.

С обзиром на то да су казне веома високе, у јавности се појавио и страх од евентуалне појаве корупције. Маричић је позвао све грађане, али и привреднике, да то пријаве или Управи или органима унутрашњих послова.

“То је прави начин да заједно са грађанима и пореским обвезницима станемо у крај таквим појавама ако оне постоје”, закључио је он.

Богдан Марјановић, предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука, каже како су казне превисоке.

“За једну малу трговину толика новчана казна ће аутоматски значити и катанац на врата. Међутим, већина радњи, бар у Бањалуци, увијек издаје рачуне, тако да се код нас трговаца то неће толико негативно одразити”, казао је Марјановић.

Влада Републике Српске очекује значајне приливе у буџет по овом основу.

“Уколико се прихвати претпоставка да ће већина обвезника радије прихватити плаћање новчане казне и то у року од 72 сата, те да је до сада новчана казна била 1.000 КМ, односно 500 КМ за предузетнике, као и да је број пореских обвезника којима је у 2018. години изречена мјера забране обављања дјелатности био 517, може се очекивати оквирни раст прихода од новчаних казни око 1,2 милиона КМ на годишњем нивоу”, наводи се у приједлогу закона.

Такође, очекује се да приједлог закона позитивно утиче на поштовање закона од стране свих привредних субјеката и једнообразно понашање на тржишту, те да дође до смањења сиве економије кроз смањења неевидентираног промета.

Изречене казне у висини 610.000 КМ

Инспектори Пореске управе Републике Српске у првој половини ове године извршили су 1.801 контролу евидентирања промета преко фискалних каса и у 802 случаја утврђене су неправилности због чега су издата 872 прекршајна налога и изречене казне у висини 610.000 КМ.

“Истовремено, инспектори Пореске управе су у том периоду за 305 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна. Највише објеката су због неиздавања фискалних рачуна у том периоду привремено затворили инспектори Подручног центра Пореске управе РС у Бањалуци, и то укупно 88 објеката”, рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе РС, у интервју за “Нес радио”.

Говорећи о значају издавања фискалних рачуна, Маричић је рекао да је важно мијењати лоше навике, те да неиздавање фискалних рачуна од стране пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално и да се ради о утаји пореза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана