Казна за крађу идентитета дјетета и превару 200 КМ

Д. Стоканић, М. Латиновић
Казна за крађу идентитета дјетета и превару 200 КМ

Бањалука - Петра Марић (55) из бањалучког насеља Драгочај, која је украла идентитет дјевојчице и њену фотографију користила под изговором да сакупља новац за лијечење болесне кћерке и тако преварила велики број људи, добила је само новчану казну од 200 КМ, што је у јавности изазвало огорчење.

Ова жена, позната по разним преварама, мјесецима је са фотографијом седамнаестогодишњакиње Д. В. из Градишке пељешила становнике бањалучке регије. Марићева је узимала новац говорећи пролазницима да јој је потребан за лијечење кћерке Маје, тврдећи да болује од карцинома, док је у руци држала фотографију Д. В.

Да прича буде још морбиднија, Марићева је измислила да јој је друга кћерка, односно Мајина сестра близнакиња, већ преминула од рака. Превара се тиме није свела само на крађу идентитета Д. В., већ је уплела прсте и међу друге чланове њене породице, јер ова дјевојка заиста има сестру близнакињу. На основу те приче узимала је новац од хуманих људи, све док родитељима Д. В. није дојављено да преваранткиња носи слику њихове кћерке, што су пријавили полицији.

У Центру јавне безбједности Бањалука потврдили су, наводећи иницијале, да је Марићева пријављена Станици јавне безбједности Градишка и да је због неовлашћеног прикупљања добровољних прилога против ње покренут прекршајни поступак.

- Законом о јавном реду и миру за прекршај неовлашћеног прикупљања добровољних прилога прописана је новчана казна у износу од 200 до 800 КМ. С обзиром на то да је прекршајни налог издат на лицу мјеста, одређена је најнижа прописана казна - рекли су у ЦЈБ Бањалука.

Мајка дјевојчице чији је идентитет украден Дивна Варадин рекла је да је казна бесмислена, али да јој је толико тешко због цијеле ситуације у коју је увучена њена кћерка да више не може ни да говори.

- Ноћима не спавам због овога, немам више снаге ни да причам. Само се надам да ће та жена престати да ради оно што је до сада радила - успјела је она да изговори тек неколико реченица.

Огорчење због казне није крио ни комшија Марићеве, који је и сам насјео на њену превару.

- То није никаква казна у односу на оно што је она радила и колико је људи преварила. Да је била у питању фотографија моје дјеце, не бих се смирио док је не бих видио иза решетака - рекао је комшија, који је инсистирао на анонимности.

Додао је да чисто сумња да ће ова казна утицати на то да Марићева престане са преварама.

- Она није сиромашна и социјални случај, него се ради о чистом безобразлуку. Нудио сам јој чак у неколико наврата посао чистачице код мене у фирми, али ме је сваки пут одбила - казао је наш саговорник.

Због преблаге казне за овакав случај шокирани су и чланови Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор у Народној скупштини РС.

- Казнену политику треба мијењати и прилагодити казне учињеном дјелу. Ово није адекватна казна - казала је Јасна Лукић, члан овог одбора

Њен колега Недељко Гламочак каже да би законодавац требало да пропише већи распон казне, да би, у зависности од тежине прекршаја, могла бити изречена оштрија санкција.

- Нема дилеме да је у овом случају казна мала, јер ово није чисто просјачење, с обзиром на то да су злоупотријебљени туђи подаци - казао је Гламочак и додао да све чешћу појаву прикупљања помоћи на јавним мјестима треба институционално уредити, да се не би дешавали случајеви попут овог.

Социолог Биљана Милошевић истиче да казне морају бити најоштрије када је ријеч о злоупотреби дјеце.

- Гнусна је сама чињеница да има таквих људи, а генерално у оваквим ситуацијама су казне мале - казала је Милошевићева.

Марићева је и раније посезала за преварама, а како сазнајемо, чак и прије него што се из Травника доселила у Котор Варош, одакле се касније одселила и често мијењала адресе.

Прекршаји

У ЦЈБ Бањалука су истакли да је у првих девет мјесеци ове године евидентирано осам прекршаја због неовлашћеног прикупљања добровољних прилога и 67 прекршаја усљед просјачења.

- За особу која на просјачење наводи малољетно, душевно болесно лице или лице душевно заосталог развоја прописана је новчана казна од 400 до 1.200 КМ или казна затвора до 40 дана - рекли су у ЦЈБ Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана