Канабис на корак до обољелих

Aнита Јанковић
Канабис на корак до обољелих

Сарајево/Бањалука - Комисија за спречавање злоупотребе опојних дрога при Министарству безбједности БиХ дала је позитивно мишљење за употребу канабиса у медицинске сврхе, а коначну одлуку о измјени закона ускоро би требало да донесе Савјет министара.

Лијекови на бази канабиса би требало да се користе у терапијама за канцер и друга тежа обољења, а циљ је да се побољша квалитет живота обољелог, повећа апетит и смање болови.

- Комисија је усвојила мишљење о употреби канабиса у строго контролисане медицинске сврхе на основу којег је потребно спровести процедуре у вези са измјеном Закона о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога. Конопљу, канабис статива Л, њене смоле, екстракте и тинктуре треба пребацити из табеле један - забрањене материје и биљке, у табелу два - материје и биљке под строгом контролом - рекли су у Министарству безбједности БиХ истакавши да је позитивно мишљење о употреби канабиса у медицини донесено на сједници у понедјељак којој је предсједавао министар цивилних послова Адил Османовић.

Истакли су да ће комисија у наредном периоду радити на припреми документације за измјену поменутог закона, послије чега ће иницијативу упутити Савјету министара БиХ.

- Коначну одлуку о измјени закона донијеће Савјет министара - рекли су у ресорном министарству.

Комисија састављена од онколога, фармацеута и неуролога Универзитетског клиничког центра РС још прошле године се сагласила с тим да треба да буде одобрена употреба лијекова на бази канабиса. Тада је предложена употреба таблета и спреја са ТХЦ супстанцом јер умањују болове пацијентима који болују од тешких облика тумора.

Начелник Клинике за онкологију УКЦ РС Зденка Гојковић каже да са аспекта онколошких пацијената употреба канабиса у медицинске сврхе има много предности.

- Примјена препарата на бази канабиса има позитивне ефекте код онколошког малигног бола који не реагује ни на шта друго и оправдано је покушати са канабисом да би болови били умањени. Затим, код мучнина, повраћања и лакшег подношења хемиотерапија које су токсичне. Такође, може отворити апетит пацијентима који су крајње мршави и исцрпљени због карцинома - рекла је Гојковићева.

Додала је да не постоје докази спроведени кроз клиничке студије да канабис може утицати на тумор у смислу да код обољелог продужи вријеме до повратка болести или продужења живота.

Предсједник Удружења обољелих од мултипле склерозе регије источна Херцеговина Бранимир Таминџија каже да је добра страна ове одлуке и то што обољели више неће куповати лијекове на бази канабиса на црном тржишту.

- Чекамо годинама на овакву одлуку и коначно је донесена. Људи су постајали криминалци због илегалне куповине тих лијекова, а то је била пријека потреба. Сада ће све бити под контролом државе и стручњака, а не по препорукама надриљекара као што је било до сада - прича Таминџија.

Изразио је наду да ће лијекови на бази канабиса послије легализације бити и знатно јефтинији, него на црном тржишту.

- Породице обољелих су ишле у разне крајеве бивше Југославије да би дошле до тих лијекова, а при том су плаћали превискоке цијене које су понекад биле да вам се заврти у глави. Овако ће имати све у својим градовима и апотекама - нагласио је Таминџија. 

Нове дроге

На сједници Комисије за спречавање злоупотребе опојних дрога при Министарству безбједности БиХ донесен је и закључак о формирању радне групе која ће припремити материјал о новим врстама опојних дрога.

- Одлука је донесена како би се у случају проналаска и запљене нових врста опојних дрога могло адекватно одговорити, односно, да се предузму одговарајуће мјере према лицима за која се утврди да су се бавила производњом и стављањем у промет нових опојних супстанци - рекли су у Министарству.

> канабис у медицинске сврхе већ легализован у Хрватској и Словенији

> америчке савезне државе Колорадо и Вашингтон прве су легализовале марихуану у медицинске сврхе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана