Како заштитити аутомобил од града?

Ивана Винчић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Невријеме с градом захватило је јуче Републику Српску, а слична ситуација очекује се и данас. У протеклим данима, вријеме је било промјенљиво с честим пљусковима и градом, што може проузроковати значајну штету возилима.

Град је један од најопаснијих облика падавина.

У Бањалуци је након невремена пријављена штета на тридесет путничких возила и неколико кућа.

Велике и чврсте грудве леда које падају с неба могу оставити огреботине, удубљења и чак оштетити стакла и каросерију вашег  аутомобила. Срећом, постоји неколико корисних савјета које можете применити како бисте заштитили свог љубимца на четири точка.

Гаража – најсигурнија заштита

Најбољи начин да заштитите свој аутомобил од града је да га паркирате у гаражи или под неким надстрешницом. Уколико немате гаражу, размислите о изнајмљивању гаражног простора током сезоне када су градске олује честе.

Цераде за аутомобил

Специјални покривачи за аутомобил, који су дизајнирани да штите од града, могу бити веома корисни. Ови покривачи су често направљени од дебелог и отпорног материјала који ефикасно амортизује ударце града.

Привремене заштитне мјере

Уколико знате да је најављена градска олуја, а немате гдје да склоните свој аутомобил, можете користити старију ћебад или душеке. Постављањем ових материјала преко аутомобила можете пружити додатну заштиту. Иако ово није најљепше рјешење, ефикасно је у хитним ситуацијама.

Паркинг у близини зграда и дрвећа

Иако дрвеће може представљати опасност због могућег падања грана, шире крошње могу пружити одређени степен заштите од града. Слично томе, паркирање аутомобила уз зграду може смањити изложеност града, посебно ако вјетар носи град према згради.

Користите апликације и временске прогнозе

Пратите временске прогнозе и користите апликације које упозоравају на градске олује. На тај начин можете бити припремљени и предузети потребне мјере заштите на вријеме.

Чак и уз све мјере опреза, понекад је немогуће избећи штету коју град може нанијети. Уколико су стакла на вашем аутомобилу оштећена, важно је знати да није сигурно возити се са таквим стаклима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана