Кабинет предсједника РС опрема родитељску кућу

М. Л.
Кабинет предсједника РС опрема родитељску кућу

Бањалука - Прва родитељска кућа у РС за дјецу обољелу од малигних болести и њихове родитеље своја ће врата отворити идуће седмице, а сав новац за опремање обезбиједиће Кабинет предсједника РС Милорада Додика.

Рекла је ово секретар Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Бањалука Дијана Берић, која је подсјетила да је за изградњу овог објекта обезбијеђено 840.000 КМ на донаторској вечери која је организована под покровитељством предсједника РС. Берићева је објаснила да је ова донација била довољна да буде изграђен модеран објекат, али је недостајао новац за његово опремање. Додала је да је родитеље обољелих малишана много обрадовала вијест да ће Кабинет предсједника РС сносити трошкове опремања куће.

- Извођач радова ће остати у објекту до отварања, а потом ће родитељска кућа бити предата Удружењу на управљање - рекла је Берићева.

Она је истакла да су услови лијечења у Српској за дјецу обољелу од малигних болести добри, али да треба што прије успоставити регистар обољелих на нивоу цијеле државе.

Начелник Клинике за дјечије болести у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС др Стојислав Коњевић је рекао да се на Одјељењу дјечије хематоонкологије лијечи 40 малишана из цијеле РС.

- Малигна обољења која се најчешће дијагностикују код ових пацијената су акутна лимфобластна леукемија и солидни тумори - рекао је Коњевић.

Додаје да још нема јасних показатеља о узроку све чешћег оболијевања малишана од малигних болести. У Институту за јавно здравство РС су казали да је 2011. године на УКЦ РС од малигних болести лијечено 14 дјеце предшколског узраста, а лани 25 малишана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана