Југовић угостио студенте из Русије

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ - Начелник општине Пале Бошко Југовић организовао је данас пријем за четворо студената Државног универзитета “Лобачевски” из Нижњег Новгорода у Русији, који у оквиру програма међууниверзитетске размјене током априла студирају на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Југовић је рекао да му је част што је угостио студенте из Русије са којима је разговарао о улози медија јер је то тема која их занима, о сарадњи општине и Филозофског факултета, те другим темама.

“Студенти су дошли из једног пријатељског града, из Русије, како би размијенили искуства, и волио бих да схвате да је српски народ уз руски, као што је то и обрнуто”, изјавио је Југовић новинарима.

Он је рекао да би волио да руски и паљански студенти размијене искуства и да у своју домовину понесу лијепе утиске, те да у будућем перидоу опет посјете Српску и Сарајевско-романијску регију.

Виши асистент на Филозофском факултету на Палама Мирослав Јокић истакао је да ова високошколска установа има успјешну међународну сарадњу и са универзитетима из Француске, Шпаније, Кине, Румуније и Пољске.

Према његовим ријечима, група студената које је данас боравила у гостима код начелника Југовића, изразила је жељу да слуша предавања из области новинарства, комуникологије, руске књижевности, те су формирани као једна студијска група са којом раде катедра за новинарство и за руски језик и књижевност.

Он је рекао да су тренутно на овом факултету, осим студената из Русије, на размјени и студенти из Француске.

“Универзитет у цјелини ради на јачању међународне сарадње. То је за нас значајно када нам демографске прилике или неприлике иду на руку, а док се поново вратимо на неки задовољавајући број студената, циљ нам је да задржимо квалитет који смо постигли”, истакао је Јокић.

Јокић је захвалио Југовићу што их је данас угостио јер им то, каже, указује да је локална власт препознала значај Универзитета и Филозофског факултета.

“Могу да кажем да је Универзитет институција која одржава источни дио Републике Српске”, истакао је Јокић.

Студент треће године Државног универзитета “Лобачевски” Марија Галкина похвалила је организацију њиховог студијског боравка, те у своје и име колега захвалила Универзитету у Источном Сарајеву и општини Пале за топао пријем.

Руски студенти су за вријеме студијског боравка на Палама, гђе је сједиште Филоофског факултета, посјетили Дописништво Новинске агенције Републике Српске - СРНА и БХРТ, гђе су се упознали о раду медијске куће.

За руске студенте јуче је и Градска управа Источног Сарајева приредила пријем, на којем су, између осталог, разговарали о начину организовања односа с јавношћу и сарадњи градских институција са медијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана