Јованчетова тезга станица за сладокусце

Милијана Латиновић
Јованчетова тезга станица за сладокусце

Бањалука - Теглице препуне сочних шумских јагода на штанду деветогодишњег Јована Гајића из Ситнице на Мањачи код Бањалуке и ове године маме пролазнике који радо застану да пазаре укусно воће које су убрали вриједни прсти овог дјечака.

Прича о Јовану, дјечаку са црним шеширом који за вријеме љетњег распуста бере шумске јагоде, купине и малине и продаје на штанду поред куће како би зарадио џепарац и помогао родитељима, дирнула је лани многа срца.

Иако још дијете, својом добротом и племенитошћу надмашио је многе иза којих су године животног искуства. Прије него што пијетлови најаве нови дан, овај вриједни дјечак устаје како би помогао родитељима да нахране стоку, а потом одлазе у шуму да наберу јагоде.

Ни зарасла шумска стаза коју треба да препјешачи, киша или инсекти нису препрека за њега да сваки дан на свом штанду пролазницима понуди свјеже убране јагоде.

- Волим да помажем мами и тати и зато ми није тешко да устајем рано. Сад је сезона шумских јагода, а ускоро ће купине и малине, има много посла док их наберемо и распоредимо у тегле. Људи ме препознају од прошле године, сврате да купе једну теглу која кошта пет марака, па кад виде како су мирисне и укусне јагоде, траже још - прича Јованче, како га многи од миља зову и додаје да од лани, када је прича о њему обишла цијели регион, има још више муштерија.

Мали црни шешир, кога је зуб времена одавно нагризао, и даље је заштитни знак овог дјечака.

- Неки људи су ми нудили много пара за овај шешир, али ја га никад нећу продати. По њему ме сада сви препознају - прича Јованче док нам показује како му је мајка ушила шешир, јер се на неколико мјеста покидао.

Није Јован само вриједно и послушно дијете, он је и одликаш у чијој се ђачкој књижици, уз једну четворку, нанизало прегршт петица. Показује нам похвалу за примјерно владање и књигу којом је награђен јер са наставе није изостао ниједан дан. Математика му је најдражи предмет, а када одрасте желио би да постане грађевински инжењер.

Још једну неостварену жељу има овај дјечак у дресу са ликом познатог фудбалера Леа Месија. Стидљиво нам је открива и каже да би волио да продајући воће заради довољно новца како би отишао на утакмицу фудбалског клуба Барселона.

Поносни на Јована, али и друга два сина и кћерку, родитељи Милош и Божана Гајић за све племените људе који су их обилазили имају само ријечи захвалности. Кажу да је у протеклој години све кренуло набоље у њиховом домаћинству.

- Добила сам посао у школи, успјели смо да купимо краву, неколико јагњади и свињу, а засијали смо и башту - каже Божана.

Гајићи истичу да им је циљ да дјецу изведу на прави пут, да буду поштени и вриједни људи. Ни од кога, кажу, не траже милостињу, желе да раде и да од свог рада хране породицу.

Захвалност

Јованова породица је захвална свим племенитим људима који су препознали доброту њиховог сина и помогли им.

- Бескрајно сам захвална министру просвјете и културе РС Данету Малешевићу и директору наше школе Бранку Вулину, који су ми обезбиједили посао у школи када се отворило слободно мјесто спремачице. Никада нећу престати да будем захвална и господину Слободану Станаревићу и Институту за грађевинарство "ИГ" Бањалука који су мом Јовану обезбиједили стипендију - истакла је Божана Гајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана