Једна заражена садница погубна за цијели воћњак

Данијела Бајић
Једна заражена садница погубна за цијели воћњак

БАЊАЛУКА - Републичка фитосанитарна инспекција у протекла три мјесеца забранила је, између осталог, увоз више од 7.200 заражених садница воћа из Турске и Србије, чиме је, према ријечима воћара, спријечена милионска штета, јер само комад таквог садног материјала може да буде погубан за цијели воћњак па и шире.

Пракса инспекције, која је од почетка године контролисала 4.143 пошиљке пољопривредног репроматеријала, од чега је девет враћено са границе, је да пред почетак и у току сјетвене сезоне посебну пажњу усмјерава на контролу сјемена пољопривредног биља, садног материјала, ђубрива, средстава за заштиту биља и другог репроматеријала који се увози у Српску. 

Тако је приликом прегледа пошиљки инспекција недавно забранила и увоз средства за заштиту биља из Турске у количини од 540 литара у паковању од литар и 0,20 литара.

- Током редовног фитосанитарног прегледа у протеклом периоду забрањен је увоз 4.000 килограма сјемена лука поријеклом из Холандије. Такође, забрањен је и увоз двије пошиљке сјемена кукуруза, и то 3.900 килограма поријеклом из Италије и 1.500 килограма поријеклом из Србије - рекао је за “Глас” главни републички пољопривредни инспектор Драган Матаруга.

Додао је да су резултати анализе, за шта је узето 289 узорака, показали да враћене пошиљке не одговарају прописаним нормама квалитета, односно не прати их сва потребна документација или је утврђено присуство карантински штетних организама.

Због тога је, према његовим ријечима, изузетно важно да домаћи произвођачи сјетвени материјал купују само у регистрованим пољопривредним апотекама, у којима су запослена стручна лица и које су под сталним надзором инспекције.

- Инспекција управо на тај начин настоји да својим активностима обезбиједи снажну подршку домаћој пољопривредној производњи - казао је Матаруга.

Пољопривредна производња, нагласио је он, има посебан значај за домаће тржиште и домаћу прерађивачку индустрију те надлежне институције улажу све расположиве ресурсе и капацитете с циљем постизања што квалитетнијих приноса. 

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже за “Глас” да расадничари из иностранства, због руске забране увоза свега па и садног материјала, покушавају да се на разне начине “ријеше” вишка садница међу којима има и заражених. 

- То није проблем од јуче. То се дешавало и раније, али не у мјери као овог прољећа, што је јако тешко контролисати - рекао је Дојчиновић.

Како би засадили, а самим тим и добили што квалитетније воће, а поучени досадашњим искуством, у наредним данима воћари би требало да се састану са домаћим расадничарима и представницима ресорног министарства, које ће и ове године учествовати у набавци садног материјала за воћаре.

Према његовим ријечима, уколико би засадили заражене саднице, воћари би их за годину-двије морали почупати те неколико година на тој земљи не би могли подићи нови засад, јер би земљиште било заражено, а потом би требало да спроведу и дезинфекцију те земље, што изискује нова улагања и енормне трошкове.

 - Примјера ради, шарка шљиве може заразити комплетну територију од Градишке до Бањалуке, јер то преносе вјетар и инсекти - казао је Дојчиновић.

Прошла година

Републичка фитосанитарна инспекција у прошлој години извршила је 9.687 контрола приликом увоза различитих пошиљки пољопривредног репроматеријала, од чега је за потребе лабораторијских анализа узето 555 узорака. За девет пошиљки забрањен је увоз, јер је утврђено да не одговарају прописаним нормама квалитета или је утврђено присуство карантински штетних организама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана