Јачање задругарства кључно за развој села

Анита Јанковић-Речевић
Јачање задругарства кључно за развој села

Бањалука - Реструктурирање постојећих и оснивање нових пољопривредних задруга, те јачање њиховог имиџа како би постале носилац друштвеног и економског развоја у руралним срединама, само су неки од циљева предвиђених Програмом развоја пољопривредног задругарства Српске који је у петак престављен у Бањалуци.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је развој пољопривредног задругарства један од кључних сегмената привређивања и социјалног развоја руралних подручја, базиран на потребама пољопривредника, сеоског становништва, тржишта, потрошача и економије РС у цјелини.

Истакли су да је Програмом развоја пољопривредног задругарства Српске за период од 2019. до 2025. предвиђено и доношење флексибилнијег и модернијег закона о задругама, те да би новим законским рјешењима требало да буде ријешено горуће питање задружне имовине.

Представница Министарства пољопривреде Дрена Ђукић рекла је на сједници Скупштине Задружног савеза РС да је ресорно министарство у посљедње четири године задружни сектор подржало са више од 3,5 милиона КМ из аграрног буџета, те да ће подржати и реализацију Програма развоја пољопривредног задругарства. 

- Овим законским рјешењем настојаћемо да задруге нађу своје мјесто на тржишту, а посебну пажњу посветићемо материјалном јачању задруга - изјавила је Ђукићева након скупштине Задружног савеза РС.

Предсједник Задружног савеза РС Рајко Кулага рекао је да програм предвиђа успостављање нових модела задруга, те реструктурирање пословања у постојећим задругама.

- Наш циљ је успостављање задруга на савременим принципима, креирање тржишта на пољопривредним принципима, материјално и финансијско јачање пољопривредних задруга, те институционално јачање задружног сектора и Задружног савеза као кровне институције пољопривредног задругарства РС - истакао је Кулага.

Он је истакао да је у Српској тренутно регистровано 380 пољопривредних и земљорадничких задруга, од чега је 180 неактивно, 85 активно, док се у 30 задруга воде стечајни или ликвидациони поступци.

Директор Пољопривредне задруге “Повртарство” из Црњелова код Бијељине Мићо Живић рекао је да та задруга послује са 150 коопераната на подручју Семберије, те да годишње откупи око 2.000 тона пољопривредних производа које извози у Хрватску и Словенију.

- Наша задруга планирана да откупи повртарске културе за ову годину у вриједности од 1,2 милиона КМ, а може да откупи и сав тржишни вишак од пољопривредних произвођача - рекао је Живић који је и потпредсједник Задружног савеза РС.

Више новца 

У Програму развоја пољопривредног задругарства наводи се да је, с циљем јачег тржишног положаја задругарства, удруживања произвођача, као и укрупњавања задруга, неопходно више новца из аграрног буџета, али и бољи приступ другим изворима новца за потребе задруга.

- У аграрном буџету треба да буде створен оквир намјенских средстава која би се усмјеравала по посебном програму, који би одобравало ресорно министарство - наводи се у програму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана