Изградња моста на Сави на јесен?

Агенције
Изградња моста на Сави на јесен?

Сарајево - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је изградња моста на Сави велики проблем у БиХ, посебно у Републици Српској, јер је завршена дионица пута за Градишку, и изразио наду да ће извођачи радова почетком јесени моћи да почну са радовима.

"Неколико пута је постигнут договор да се приступи изградњи моста, обезбијеђена су средства већ више од двије године, пројекат је завршен, жХрватске цестеж су завршиле ревизију пројекта, потписани су међудржавни уговори и практично нема разлога да се иједан дан чека да се уђе у реализацију тог пројекта", изјавио је Чубриловић новинарима у Сарајеву.

Он је изразио наду да ће у наредних неколико дана комисије урадити свој посао и да ће се Хрватска сагласити да почне реализација пројекта.

Чубриловић је након дананашњег састанка са министром транспорта и комуникација БиХ Дамиром Хаџићем рекао да ови састанци имају велики значај с обзиром на велики број пројеката који касне и по неколико година, а које треба да реализују ова министарства.

"У наредном периоду договоре са ових састанка претакаћемо у рјешења, јер велики проблем са којим се сусрећу ова министарства свакако су финансије. У ресорима ових министарстава су пројекти који захтијевају велика средства. На рјешавању тог проблема треба радити на свим нивоима и то што интензивније и што брже", нагласио је Чубриловић.

Одговарајући на питање зашто се изградња путева у БиХ повјерава страним компанијама, а не домаћим, Чубриловић је рекао да су средства која се користе за изградњу инфраструктуре кредитна и свјетски кредитори су дефинисали услове и дали смјерницима према којима се та средства могу користити.

"Те смјернице обично се односе на техничке нормативе и искуство понуђача на таквим и сличним пројектима. Ми у БиХ нисмо имали предузећа која имају таква искуства. Ми бисмо били најзадовољнији када би са својом оперативом могли да радимо те послове, али то је могуће само када бисмо имали свој новац", објаснио је Чубриловић.

Он је изразио наду да ће домаћа предузећа, након стицања одређених квалификација и искустава, моћи да конкуришу као подизвођачи.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана