Иза винарије "Подруми Вукоје 1982" успјешна сезона упркос пандемији: Признање за чувену жилавку обиљежило годину

Милијана Латиновић
Власник винарије Радован Вукоје нагласио је да је ова година била добра
Foto: ГС | Власник винарије Радован Вукоје нагласио је да је ова година била добра

ТРЕБИЊЕ - Нова виноградарска 2021. већ је почела, а годину на измаку у једној од водећих винарија у БиХ "Подруми Вукоје 1982", упркос свим потешкоћама са којима се суочио угоститељски и туристички сектор, памтиће по звучном признању за њихову чувену жилавку.

Власник винарије Радован Вукоје нагласио је да је ова година била добра када су у питању временски услови за рад у виноградима. 

- Радимо нормално, под тим подразумијевам да послујемо у винограду, јер смо већ кренули са резидбом, коју обављамо већ десет дана. Ради се дестилација, завршили смо процес примарне производње вина. Што се тиче самог процеса производње и осталих ствари везаних за виноград и подрум, све радимо као да нема кризе, уз поштовање епидемиолошких мјера и препоручени размак. Пошто смо повезани са угоститељско-туристичким сектором који је највише погођен, а наша фирма има и своје угоститељско-туристичке комплексе, то смо осјетили и ми винари - рекао је Вукоје. 

Изразио је наду да ова ситуација неће још дуго трајати и да ће се почети опорављати и туризам и угоститељство. 

- Битно је да се почне нешто дешавати, да добијемо ту сатисфакцију што смо све вријеме ове пошасти марљиво радили, те да се у наредном периоду све врати на старе стазе - казао је Вукоје.

Винарија "Подруми Вукоје 1982" фокусирана је на квалитет и ради искључиво врхунска вина, а чувена жилавка из царских винограда ове године добила је признање, па је "царско вино" које се прави од грожђа ове аутохтоне сорте винове лозе проглашено најбољим од стране Jancis Robinson, свјетски познатог винског критичара, новинара и винског писца из Велике Британије са титулом Master of Wine, те Caroline Gilby, која такође носи ову престижну титулу. 
Робинсонова је на својој службеној страници "jancisrobinson.com" дала јако високе оцјене "царском вину Вукоје".

- Вино, настало у обновљеном царском винограду, за који власник Радован Вукоје сматра да је најбоље мјесто за жилавку. Сортни састав 93 одсто жилавка и седам одсто бена. Ферментира и одлежава у "ацациа"-и једну годину. Карактерише је диван мирис за зачинском крушком, бијелом бресквом, мандарином и благом нотом багремовог меда. Богата је, сложеног укуса, заокружена и свиленкаста, са њежним киселинама и дуготрајним завршетком - написала је Робинсонова описујући чувену жилавку.

Вукоје је казао да су у овој години у овој требињској винарији радили селекцију грожђа и зелену бербу.

- Све смо усмјерили како бисмо произвели што боље вино. Наравно, ове године смо имали и јако добре услове. Пошто радимо са виноградом и фабриком на отвореном, много нам је битно да имамо лијепо вријеме. Истакао бих да радимо вина искључиво из свог винограда и немамо никаквог откупа. Прољеће и љето су били лијепи, тако да смо имали добру и успјешну бербу. Надамо се да ћемо наставити да радимо то што смо радили и ових година, да будемо присутни на сва три континента - истакао је Вукоје.

Његова порука за све потрошаче у БиХ јесте да купују домаће и подрже привреду у БиХ у овим тешким и изазовним временима.

- Земље региона стално раде на томе. Примјер је Хрватска, која је увијек била затворена, а сада још више, за све производе из региона. Остале земље су слиједиле тај примјер, а надам се да ће и наши људи схватити да управо због сатисфакције коју добијају са врхунским домаћим производом, намјерно кажем врхунским јер вина произведена у Херцеговини су управо таква, треба да подрже херцеговачке домаће произвођаче - нагласио је Вукоје.

Додао је да су домаћа храна и вино фантастични, те да их никаквим страним производом не треба мијењати. 

- Држава нас је у овој ситуацији са пандемијом врло мало помогла. Разумљиво је јер нема новца, али мислим да ту има више простора и мора се више помоћи, како би се сачувала домаћа пољопривреда, која је свугдје субвенционисана - закључује Вукоје.

Извоз

Радован Вукоје је рекао да је, без обзира на тешку годину у вријеме пандемије вируса корона, винарија "Подруми Вукоје 1982" два пута извозила своја вина у Америку и Кину, а присутни су и у региону. 

- Наставили смо да радимо са свим нашим купцима које смо имали и ранијих година. То је доказ високог квалитета који посједују наша вина и повјерења које имамо међу купцима - истиче успјешни требињски винар. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана