Из Бањалуке одјекнуо глас суживота

Милијана Латиновић
Из Бањалуке одјекнуо глас суживота

Бањалука - Обиљежавање Рамазанског бајрама је круна вјерничког живота, а из Бањалуке је послат лијеп глас суживота, поручио је јуче након свечаности у Ферхадији муфтија бањалучки Нусрет Абдибеговић.

У препуној Ферхат-пашиној џамији Абдибеговић, који је предводио вјерски обред, истакао је да је Бајрам радост душе и дан породичног окупљања.

- Прошлост не можемо промијенити, али треба да гледамо у будућност с великим оптимизмом заједничког живота. Вјерујем да ћете овај дан подијелити са свим људима и да ће сви осјетити његову топлину - рекао је Абдибеговић.

За вјернике исламске вјероисповијести који су у Ферхадију дошли из свих крајева Српске, ФБиХ и дијаспоре, овај празник доноси посебну радост.

- Драго ми је да је Ферхадија пуна као некада - казао је Бањалучанин Мухарем Кадић.

Централна свечаност у БиХ одржана је у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, гдје су се окупили бројни вјерници. Молитву је предводио поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић нагласивши да су стрпљење и праштање мудрост живота.

- Подијелите радост Бајрама са својим ближњима, комшијама и пријатељима - поручио је Кавазовић.

Први пут Бајрам је јуче обиљежен и у обновљеној фочанској Алаџа џамији, гдје су бајрам-намаз клањали бројни вјерници.

Тродневна прослава Рамазанског бајрама јуче је свечано почела широм БиХ, а поруке мира и заједништва стизале су из свих локалних заједница.

Честитке вјерницима исламске вјероисповијести упутили су и бројни званичници из Републике Српске, а предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изразио је увјерење да овај празник представља најбољу традицију ислама и вриједности које баштине.

Мигранти

Рамазански бајрам у БиХ дочекали су и бројни мигранти, који су овај празнични дан провели чекајући на комад хљеба у дугим редовима.

- Волио бих појести мајчин бирџани, наше традиционално зачињено јело које се спрема од риже и меса, али данас ћу само лежати у кревету и размишљати о Пакистану. Недостају ми отац и мајка. Надам се дану кад ћемо се спојити, ако бог да - испричао је Пакистанац Јавадем из прихватног центра Ушивак у Хаџићима. Представници Исламске заједнице обрадовали су дјецу избјеглице из имиграционог центра Селаковац у Мостару подијеливши им 70 пакетића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана