Италијани желе да отворе фирме у РС

Анита Јанковић
Италијани желе да отворе фирме у РС

Бањалука - Бројне италијанске фирме које се баве израдом машина специјализованих за прераду воћа и поврћа, хладњача, као и предузећа из области водопривреде и пречишћавања отпадних вода, те производње садница, заинтересовани су за оснивање заједничких предузећа са Републиком Српском.

Ово је истакнуто приликом недавне посјете министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стеве Мирјанића Италији, те наглашено да се ова предузећа не би бавила само производњом и пласманом робе, него и услуга.

Мирјанић је позвао италијанске фирме да инвестирају у РС, нагласивши да ће Влада Српске обезбиједити повољне услове за реализацију таквих инвестиција.

У Привредној комори у Равени, гдје је за представнике министарства организован пријем, Мирјанић је изразио задовољство могућношћу да се РС представи потенцијалним инвеститорима и компанијама у регији Равена и Ферара.

- Италија је један од најзначајнијих трговинских партнера за БиХ, али и једна од најближих ЕУ држава према којој су становници и привредници наше земље традиционално оријентисани - рекао је Мирјанић и навео да је Влада РС чини максималне напоре да отвори врата страним инвестицијама.

Након сусрета у Привредној комори, Мирјанић се састао са представницима 10 италијанских фирми које су изразиле интересовање за извоз на тржиште БиХ, а неке од њих су и у потрази за партнерима и формирањем заједничких предузећа.

- За италијанске фирме сваки педаљ новог тржишта је значајан, а за нас сваки новозапослени радник, зато смо позвали компаније да, не само пласирају, него и инвестирају у производне погоне у РС - рекао је Мирјанић.

Током дводневне посјете Италији представници министарства су обишли и фирму "Орегон", највећег свјетског произвођача смрзнутог поврћа, те велетржницу у Ћезени, које су прави примјер увезивања произвођача и тржишта кроз системе уговорене производње.

- Представници фирме "Орогел" и велетржнице изразили су добру вољу за подршку нашем министарству и пословним субјектима у успостављању сличног модела у РС. У наредном периоду ће бити организована узвратна посјета заинтересованих инвеститора - навео је Мирјанић и додао да ће ресорно министарство до тада припремити листу субјеката из РС који би били потенцијални партнери италијанским фирмама за пласман роба и заједничку производњу.

Мирјанић је представио предности инвестирања у РС.

- Кључне предности су природни ресурси, међу којима се издваја квалитетно и незагађено пољопривредно земљиште, богати водни ресурси, затим шуме и електроенергетски потенцијал. Подстицајни фактор за улагања је и либерализована трговина и могућност приступа великом тржишту, без плаћања царинских обавеза - казао је Мирјанић. 

Погодности

Стево Мирјанић је у Италији указао на повољан третман страних инвеститора у РС, регулисан Законом о страним улагањима у РС који осигурава да страни улагачи имају једнака права и обавезе као домаћи инвеститори.

- Инострани капитал у опреми је изузет од плаћања увозне царине и царинских дажбина. У случају запошљавања на неодређено 30 нових радника у току године предвиђено је умањење пореске основице за износ плаћеног пореза на доходак и доприноса за те раднике - рекао је Мирјанић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана