ИТ стручњаци са трона скинули банкаре

Јана Кезић
ИТ стручњаци са трона скинули банкаре

БАЊАЛУКА - Највеће плате у јануару имали су запослени у области информација и комуникација, који су са нето просјеком од 1.521 КМ скинули са трона раднике у сектору финансијске и дјелатности осигурања, који су годинама заузимали прво мјесто по висини примања у Српској.

Према подацима Завода за статистику РС, просјечна нето плата у области информација и комуникација у јануару ове године била је већа за 146 марака у односу на децембар, а за чак 455 марака у односу на јануар прошле године.

Банкари су тако склизнули на друго мјесто са просјечном платом од 1.477 КМ, која је чак била нижа од децембарске за 125 марака, док је у односу на јануарску 2020. била већа тек за 25 КМ.

Подаци Завода показују да је просјечна нето плата у јануару износила 1.042 КМ и била је номинално већа за 0,4 одсто у односу на децембар, а за 8,3 одсто у односу на исти мјесец лани.

Економиста Александар Љубоја рекао је за “Глас Српске” да су ови подаци доказ да се информационо-комуникациона индустрија намеће као најпрофитабилнија од свих постојећих.

- Ми више не можемо без дигиталних алата и сервиса и наш начин живота је подређен дигиталном и виртуелном свијету, а сви смо свједоци да се тај свијет развија до неслућених димензија - казао је Љубоја.

Чињеница је, како каже, да се све више користи и конзумира та врста производа и услуга и сходно томе долази се до чињенице да су они који владају знањем у технологији и развијају нове производе у тој сфери у позицији да диктирају цијене.

- А онда је нормално и да зараде у том сектору расту и оне ће сигурно расти и даље - истакао је Љубоја.

Када је ријеч о финансијској и дјелатности осигурања, те платама у том сектору које су биле веће у децембру, Љубоја истиче да се традиција 13. плате, која постоји у западној Европи, једним дијелом пренијела и код нас.

- Већина битних компанија у том сектору у рукама је странаца, а на тај начин они мотивишу раднике пред празнике - рекао је Љубоја.

Секретар гранског Удружења за информационо-комуникационе технологије у Привредној комори РС Слободан Драгичевић каже да подаци о платама говоре да је ИТ сектор јако развијен.

- Наши стручњаци раде за развијена страна тржишта. Стране земље тренутно користе интелектуалну снагу и способности наших стручњака из ове области за дигитализацију своје привреде - рекао је Драгичевић. Тренутно тржиште рада свуда у свијету, како истиче, вапи за ИТ стручњацима, а добре плате прилика су да млади остану овдје да раде и граде будућност.

Стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС Божана Радошевић каже да је битно напоменути да се, када се говори о висини плата у Српској, ни за једну радничку плату не може рећи да је висока.

- Када говоримо о појединим секторима, послодавци су, поред тога што је кроз пореску политику повећана плата, ишли у том правцу да додатно повећају примања радницима - казала је Радошевићева.

Потражња

Слободан Драгичевић истиче да анализе које је спровео њихов сектор за 2020. годину показују да је за 65 одсто повећано инвестирање ИКТ компанија у некретнине.

- То је добар показатељ који говори да те компаније желе да остану и запосле што већи број радника, за којима влада изузетно велика потражња. О томе довољно говори чињеница да само од једне компаније, каквих је око 500 у Српској, имамо захтјеве да покушамо пронаћи 50 програмера - рекао је Драгичевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана