Инспектори у РС траже канцерогено млијеко

Јелена Бјелица
Инспектори у РС траже канцерогено млијеко

Бањалука - Након што је увоз више врста млијека хрватских произвођача "Дукат" и "Виндија", у којима је пронађена канцерогена материја афлатоксин, у БиХ забрањен, инспектори у Српској, према налогу, провјеравају да ли на полицама трговина ипак има спорног млијека.

Према ријечима портпарола Инспектората РС Душанке Макивић, Инспекторат није добио никакав захтјев да се са полица у трговинама повуче и спорна туњевина.

Наиме, агенција за безбједност хране БиХ затражила је протеклог викенда и од сарајевског предузећа "Морски сан", увозника туњевине из Шпаније произвођача "Марфиш вал", да спријечи стављање овог производа на тржиште, због повећане количине хистамина. Aгенција тражи да туњевина, ако је већ дистрибуисана, буде повучена са тржишта, а потрошачи обавијештени о разлозима повлачења, као и да инспекцијски органи хитно утврде дистрибутивни ланац овог производа.

Макивићева је истакла да је свим општинским инспекторима у Српској наложено да преконтролишу трговине и утврде има ли спорног млијека.

- Наложено им је да, ако га пронађу, спорно млијеко повуку са полица и униште га. Још нисмо добили повратне информације из свих општина, али очекујемо да ћемо комплетан извјештај имати до сутра - истакла је Макивићева.

Стручњаци наводе да афлатоксини оштећују јетру и друге органе, те изазивају рак јетре. Повећана количина хистамина може да има штетне посљедице по здравље људи, нарочито особа интолерантних на хистамин и производе од рибе, те дјецу и труднице.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потврдио је агенцијама да је у суботу донесена одлука о забрани увоза млијека за које је утврђено да садржи опасни афлатоксин.

- Канцеларија за ветеринарство БиХ донијела је такву одлуку, која је на снази све док Aгенција за храну не направи своју коначну анализу - казао је Шаровић и најавио казне за све који забрану прекрше.

Министарство пољопривреде Хрватске јуче је поручило да нема разлога за панику "јер би требало конзумирати велике количине млијека да би те штетне материје имале било каквог ефекта на људски организам".

Са таквом тврдњом се не слажу љекари у Српској.

- Добро је да је та хемикалија идентификована и да је заустављена дистрибуција овог млијека јер нема никакве дилеме да афлатоксин штети здрављу - истичу.

Узорци зараженог млијека поменутих произвођача откривеног у Хрватској послати су на анализе у Беч, а резултати се очекују средином фебруара.

Сљедећих десет пошиљки наведених произвођача млијека биће детаљно контролисано и увоз ће бити дозвољен тек ако десет узастопних анализа буде у складу са важећим прописима у БиХ.

Након што су их из БиХ, послије анализа млијека намијењеног тржишту БиХ, упозорили на повећану концентрацију токсина, Хрватско министарство пољопривреде наредило је повлачење из продаје спорних врста млијека на тржишту Хрватске. Наредило је повлачење са тржишта и конзерви туњевине "риал" због високог нивоа хистамина. Да ли и на тржишту БиХ има "риал" туњевине (комади у саламури, у паковању од 160 грама произведени у октобру 2012. године, с роком употребе до октобра 2015. године) јуче нико није могао да каже.

Опасно млијеко

Забрана увоза у БиХ односи се на "Виндијино" трајно млијеко са 2,8 одсто млијечне масти с роком употребе до 3. јула, те на хомогенизовано и стерилизовано млијеко у УХТ паковању чији рок употребе истиче у јулу.

Забрањен је и увоз "Дукатовог" трајног млијека са 2,8 одсто масноће с роком употребе до маја, као и млијеко "лагано јутро" чији рок употребе истиче 25. априла.

Помоћник хрватског министра пољопривреде Мирјана Матаушић-Пишл одбацила је нагађања да је ријеч о увозном млијеку, што су тврдили представници хрватских сељака и навела да је и кукуруз којим је храњена стока био домаћег поријекла. Наиме, главни узрок појаве афлатоксина је сточна храна, најчешће кукуруз.


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана