Инспектори од маја крили опасно месо

Драгана Келеч
Инспектори од маја крили опасно месо

БАЊАЛУКА - Инспекција за храну РС са главним инспектором Пејом Ђурашиновићем на челу још у мају је сазнала да су производи месне индустрије "Пекабеско" штетни за здравље људи, али је о томе обавијестила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде тек 4. децембра након чега је хитно забрањен њихов промет.

Устврдила је то помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радмила Чојо. Министарство пољопривреде је у петак забранило промет производа македонског "Пекабеска", јер је у њима откривен садржај адитива изнад дозвољеног, који има канцерогени учинак.

Чојо је истакла да је Републичка управа за инспекцијске послове у мају од Инспекције за храну добила резултате анализе, који су показали да производи македонске фирме "Пекабеско" имају повећан садржај фосфата. Анализу је обавио Институт за јавно здравство РС.

- У потпуности је изостала координација републичке Инспекције за храну, која је била дужна да одмах информише Министарство, како би на основу процјене ризика била одређена забрана пласирања и трговине штетних производа "Пекабеска" - нагласила је Чојо и додала да Министарство пољопривреде од Инспектората РС захтијева да спроведе истрагу и да их информише о предузетим мјерама.

Ђурашиновић је рекао да је инспекција за храну у овој години узорковала више разних производа фирме "Пекабеско" и да је, као што су већ и информисали јавност, само код једне врсте производа "голд пилећи филе" у три пошиљке утврдила повећан садржај фосфата. ...

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана