Инспектори чешљају хотеле и апартмане

Данијела Бајић
Инспектори чешљају хотеле и апартмане

БАЊАЛУКА - Уочи новогодишњих празника и доласка већег броја туриста локални инспектори у Републици Српској појачали су контролу услова смјештаја у хотелима, хостелима, мотелима, као и у популарним индивидуалним објектима познатим као “стан на дан”.

И ове године смјештајни капацитети за најлуђу ноћ у најпопуларнијим домаћим дестинацијама, попут Бањалуке, Требиња, Јахорине и Вишеграда, већ су углавном попуњени, а према ријечима надлежних, све мора да буде беспријекорно, јер су задовољни туристи најбоља реклама. 

Начелник Одјељења за инспекцијске послове у Градској управи Бањалука Јанко Кецман истиче да је основни циљ контрола провјера да ли су гости пријављени и какви су услови у смјештајним капацитетима.

- Контролишемо санитарне услове у собама и апартманима који су у понуди гостима, имајући у виду повећан број туриста током новогодишњих празника. Такође, интензивирана је и контрола исправности хране у ресторанима, поготово у онима који држе брзу храну - рекао је Кецман.

Додао је да на терену интензивно раде санитарна, здравствена и инспекција за храну, у уској сарадњи са локалном Комуналном полицијом.  

Начелница Одјељења за инспекцијске послове у општини Вишеград  Милица Станчић истакла је да је контрола апартмана који имају склопљен уговор са Туристичком организацијом почела половином новембра. 

- Контрола је уродила плодом. Одмах је шест власника апартмана обновило уговор са локалном Туристичком организацијом - казала је Станчићева.

Додала је да је ове године у Вишеграду регистровано 15 нових апартмана. 

- У контролу је ишао и санитарни инспектор. Хигијена је на задовољавајућем нивоу, али је у доста случајева недостајала санитарна књижица, због чега је власницима наложено да их прибаве, као и да ураде дератизацију објекта кад се то буде радило на нивоу општине - рекла је Станчићева.

Због наступајућих празника, а самим тим и доласка туриста, на ногама су већ данима и инспектори са подручја Источног Сарајева, јер је и ове године Јахорина топ дестинација у Српској. 

Начелник Одјељења за инспекцијске послове града Источно Сарајево Бојан Перишић истакао је да је контрола на Јахорини, између осталог, смјештаја и хране, појачана од почетка мјесеца. 

- Инспекцијске контроле су ове године појачане на подручју Источног Сарајева и Пала, јер изнајмљивање станова због олимпијске љепотице током сезоне цвјета на овом подручју - казао је Перишић.

Начелник Одјељења за инспекцијске и послове комуналне полиције у Градској управи Требиње Ђорђе Миљановић истакао је да је инспекција ове године, кад су у питању смјештајни капацитети, акценат ставила на контролу књига гостију. 

- Здравствена и инспекција за храну прије почетка сезоне су завршиле са контролама ресторана и других привредних субјеката гдје се служи храна - казао је Миљановић. 

Директор Туристичке организације РС Нада Јовановић истакла је да ове године очекују максималну попуњеност смјештајних капацитета у Српској. 

- Све ће бити пуно. Празници привлаче много странаца који у Српску долазе за новогодишње празнике. У Требињу је фантастична попуњеност, кад су у питању све врсте смјештаја. Јахорина је пуна одавно, не само за децембар него и у наредна два-три мјесеца - казала је Јовановићева.

Додала је да ће у многим локалним заједницама бити организован дочек Нове године на отвореном. 
 

ПИРОТЕХНИКА

Због празника се дужна пажња поклања и превенцији употребе петарди и других пиротехничких средстава, због чега надлежни апелују на суграђане да током празника не употребљавају пиротехничка средства, јер могу довести у опасност и себе и друге, али и направити материјалну штету.

Управо због тога МУП РС до 15. јануара 2020. године спроводи акцију “Петарде нису играчке”, у којој, између осталог, са надлежним локалним инспекцијама организују појачане активности с циљем спречавања неовлашћене продаје пиротехничких средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана