Иност младих 2016 у Бањалуци: Робот и боди арт из ђачких клупа

Анита Јанковић
Иност младих 2016 у Бањалуци: Робот и боди арт из ђачких клупа

Бањалука - Дом омладине у Бањалуци јуче је врвио од младих научника, иноватора, истраживача и умјетника који су представили изуме попут робота који рјешава све лавиринте, електронске мјешалице за мијешање џема, соларни колектор за сушење воћа и здравог биља и друге.

Младе љубитеље науке и иноваторстава окупила је 18. међународна изложба идеја, иновација и стваралаштва "ИНОСТ младих 2016" на којој је 700 излагача представило 353 експоната. Гимназијалац из Приједора Игор Рончевић, представио је лого робота у облику аутомобила који рјешава било какав лавиринт уз помоћ сензора.

- На предњој страни робот има сензор на додир, а са десне стране ултрасонични сензор који мјери удаљеност. Ту је и сензор за боју који детектује циљ. Уз мало муке успјели смо доћи до изума који рјешава све лавиринте - прича Рончевић.

Штанд Технолошке школе из Бањалуке привукао је највише посјетилаца гдје се десетак ученица преставило боди артом, фејс пејтингом, израдом фризура.

- Боди артом се бавим у слободно вријеме и у оквиру козметичке секције у школи. Тијело исцртавам природним бојама које не шкоде кожи и највише волим да радим цвјетне мотиве - каже ученица ове школе, Марјана Јоргић. 

Школа ученика у привреди из Бањалуке поред бројних изума изложила је Теслин трансформатор без магнетног језгра.

- Наш трансформатор је први без језгра и користе се за експерименте и бежични пренос енергије на даљину. Излазни напон му је око 400.000 волти - каже ученик Огњен Јунгић.

Ђаци ОШ "Петар Кочић" из Приједора су изложили ликовне и везене радове, електрични мотор за мјешање џема, соларни колектор за сушење воћа и здравог биља.

- Колектор смо направили до лименки пива, обложивши их стиропором и поставивши у дрвени сандук, који смо прекрили стаклом - каже ученица Ана Стојаковић. 

"ИНОСТ младих 2016" свечано су јуче отворили министар науке и технологије РС Јасмин Комић и предсједник Савеза иноватора РС Милован Бајић. Комић је рекао да је изложба снажна порука свима који желе да се баве иноваторством.

Бајић је рекао да је задовољан подстицајима за рад иноватора и удружења, те могућностима комерцијализације идеја. Сајам су обогатили и иноватори из Србије, Хрватске, БиХ, а изложена су и два експоната из Египта, те један из Аустрије.

Сајам ће бити отворен до сутра.

Тесла

Овогодишњи "ИНОСТ младих" посвећен је навршавању 160 година од рођења Николе Тесле и Дану града Бањалука који се обиљежава 22. априла.

Организатори су Савез иноватора и Удружење иноватора града Бањалука, а покровитељ Влада РС и град Бањалука. Теме изложбе су информатика, аутоматика и Теслини изуми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана