Иницијатива против поскупљења обуке за возаче на чекању

Анита Јанковић-Речевић
Иницијатива против поскупљења обуке за возаче на чекању

Бањалука - Надлежне институције у БиХ још у ладицама држе иницијативу која је усмјерена против поскупљења обуке за будуће возаче, па тако није познато да ли ће и када она доћи на дневни ред.

Иницијативу за измјену и допуну Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, којом се тражи да буду избрисани ставови из спорног члана који предвиђају драстично поскупљење возачког испита, поднио је 25. септембра посланик СНСД-а у прошлом сазиву у Представничком дому Парламента БиХ Никола Шпирић.

У образложењу је навео да одређивање минималних цијена наставног часа у поменутој области није у складу са ЕУ директивама и Законом о слободном формирању цијена БиХ.  

Шпирић каже да, упркос игнорисању институција БиХ, неће одустати од своје намјере.

- Они сад вјероватно неће да раде ништа јер је иницијатива поднесена прошлом сазиву Парламента БиХ, али представници СНСД-а у новом сазиву у оба дома поново ће покренути ту причу. Нећу одустати од тога - рекао је Шпирић.     

У Парламенту БиХ, којем је Шпирић доставио иницијативу, истичу да су је упутили на адресе Савјета министара БиХ и Министарства комуникација и транспорта.

- Још није достављен одговор на иницијативу - кратко су навели из Парламента БиХ.

У Министарству комуникација су на питање да ли су размотрили Шпирићеву иницијативу одговорили да они не предлажу цијену обуке за возаче, већ минималне прорачунске елементе који морају бити садржани у цијени коју формира ауто-школа. Тврде да ће на тај начин бити сузбијена појава ауто-школа које злоупотребљавају прописе и спуштају цијену на уштрб прописаног фонда часова.

- На терену су сада присутни попусти, поклон бонови, што одудара од прописаних одредаба. До корака који предвиђа поскупљење не би ни дошло да су се надлежна министарства у ентитетима организовала о питању надзора над спровођењем обуке. Они нису развили инструменте на основу којих су могли закључити да се ауто-школа не придржава прописа - навели су у овом министарству.

Поскупљење обуке за возаче у БиХ све је извјесније јер је одлука о минималним цијенама прешла пут консултација, односно све надлежне институције у БиХ подржале су њено доношење, изузев Завода за образовање одраслих РС, тако да би се спорни документ ускоро могао наћи пред Савјетом министара БиХ. Ова одлука изазвала је опречна мишљења међу власницима ауто-школа, о чему је “Глас Српске” раније писао. Једни су против јер ће цијена обуке за Б категорију износити око 1.300 умјесто досадашњих 600 марака, што ће, кажу, бити прескупо за већину грађана. Други, пак, сматрају да ће то омогућити школама да раде квалитетније.

Нове цијене 

Према предложеним цијенама, будући возачи ће час теоретске наставе плаћати седам КМ. Кандидати који се буду обучавали за А категорију практични час ће плаћати 36,60 КМ, Б категорију 30,50 а Ц категорију 61 марку. Час вожње за Д категорију коштаће 91,50 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана