Инфо дан окупио музичке ствараоце

Свјетлана Ђуричић
Инфо дан окупио музичке ствараоце

Бањалука - Асоцијација композитора - музичких стваралаца (АМУС) организовала је у Бањалуци поводом Свјетског дана интелектуалног власништва "Инфо дан" окупивши четрдесетак најистакнутијих аутора и музичких стваралаца, чланова АМУС-а из бањалучке регије.

Аутори су имали прилику да се кроз ову манифестацију прикључе значајном глобалном догађају и акцијама које се организују широм свијета.

"Инфо дан" су својим присуством увеличали Борис Режак, Маја Татић, Петар Топаловић из групе "Сопот", Нинослав Тики Добријевић, Саша Павловић из етно-групе "Ива", Андреј Пуцаревић, Гроф Ђураз, Бранислав Бане Ђаковић из Дјечијег хора "Врапчићи". Био је ту и Душан Покрајчић, текстописац Милада Зековић, Борис Глишић, Валентина Милекић и Горан Пива Пивашевић из етно-групе "Траг", Аница Зрилић, Горан Баштинац (Heaven rain) и други.

Организатори кажу да је "Инфо дан" у потпуности испунио њихова очекивања, а Свјетски дан интелектуалног власништва, 26. април, био је прилика да се подстакне расправа о значају заштите интелектуалног власништва и његовом утицају на иновативност и креативност.

Истовремено, ово је била и прилика да АМУС, као домаће удружење аутора са лиценцом за заштиту ауторских музичких права, информише своје чланове о реализованим активностима и плановима. Потпредсједник Скупштине АМУС-а Младен Матовић је упознао чланове са радом новоотворене канцеларије АМУС-а у Бањалуци и представио одговорну особу Николину Марчета.

- Позивам ауторе да се још активније прикључе АМУС-овој кампањи "Слушајмо домаће" с циљем креирања јединствене базе видео-спотова ауторских дјела чланова АМУС-а - нагласио је Матовић.

Генерални директор стручне службе АМУС-а Лејла Трнчић је, између осталог, говорила о подршци из Фонда за културне и социјалне намјене из којег су финансирани многи пројекти. Она је истакла бригу АМУС-а о угроженим члановима.

- Издвојила бих заједничку акцију АМУС-а и ЗАМП-а, којом је уприличена куповина медицинског помагала за нашу истакнуту кантауторку и чланицу Јадранку Стојаковић. АМУС редовно финансира и трошкове њеног смјештаја у бањалучком Дому за старије особе "Иван Павао II" - рекла је Трнчићева.

Коктел

У неформалном дијелу манифестације одржан је коктел и дружење аутора уз музику АМУС-овог истакнутог члана Бориса Режака, а бројни аутори искористили су прилику да се у пријатној атмосфери и у сусрету са одговорним лицима и представницима Удружења директно информишу о свим активностима и питањима из сфере њиховог интересовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана