Хуманитарне организације у БиХ и региону прикупиле стотине хиљада евра за становништво Турске и Сирије

Анадолија
Foto: МУП Србије

САРАЈЕВО - Добротворне организације у БиХ и региону су покренуле апел за помоћ угроженом становништву Турске и Сирије након разорног земљотреса почетком седмице.

Организације попут Удружења "Помози.ба", Муслиманског добротворног друштва "Мерхамет", Друштва Црвеног крста БиХ, те Међународног форума солидарности ЕММАУС (МФС-ЕММАУС), прикупиле су досад преко трансакцијских рачуна више стотина хиљада евра за помоћ турском и сиријском народу, као и донације у виду зимске одјеће, обуће, дека и других потрепштина за грађане погођене земљотресима.

Маја Арсланагић, ПР Удружења "Помози.ба", наводи како је од понедјељка активан хуманитарни број “17006”, за све оператере, путем којег је у прва 24 сата прикупљено око 500.000 КМ (више од 254.000 евра) за подручја погођена земљотресима.

"Морам нагласити да акција и даље траје и да у овим тренуцима не радимо тај пресјек. Немамо времена да прегледамо још донација, јер активно радимо на прикупљању донација које нам стижу у виду гардеробе, дека, врећа за спавање, хигијенских потрепштина и ствари за бебе и дјецу. Ових дана 24 сата дневно наше екипе уз помоћ бројних волонтера раде на томе да се све те ствари сортирају, попакују и пошаљу", рекла је Арсланагић.

Додала је да ће удружење прикупљати ствари до суботе, а новчане донације вјероватно до краја мјесеца, јер им је план да испоручују помоћ у неколико наврата.

"План је да сљедеће седмице неколико камиона са свом овом робом која је пристигла и прехрамбеним производима које ће донирати наше компаније иду у Турску и тамо у сарадњи с турским хуманитарним организација подијеле помоћ угроженом становништву", рекла је Арсланагић.

Истакла је да ће у складу с информацијама с терена наредних дана организовати и остале активности које се тичу прикупљања помоћи.

"С обзиром да је испорука у Сирији нешто отежанија, ми смо јуче уплатили 100.000 КМ (50.000 евра) партнерским организацијама које су тренутно у тој земљи. Оне су почеле од тог новца да дијеле храну, односно готове оброке становништу које је остало на улицама без својих домова", рекла је Арсланагић.

Велики одзив грађана БиХ

Након катастрофалног земљотреса, Муслиманско добротворно друштво "Мерхамет" покренуло је такође хуманитарну акцију "Помоћ народу Турске и Сирије погођеном разорним земљотресом".

Акција ће трајати до 6. маја 2023. године, и проводиће се прикупљањем новчаних средстава у свим организационим дијеловима ХО "Мерхамет" МДД у БиХ и иностранству.

"Мерхамет" је отворио хуманитарни телефон број "090292001". Позивом на овај број грађани могу донирати три КМ.

Предсједник "Мерхамета" Кенан Врбањац истакао је да та организација од почетка у координацији са Турском хуманитарном организацијом за људска права и слободе (ИХХ), у припремању и подјели оброка на подручју Турске и Сирије.

"Од уторка смо пребацили ургентна средства по захтјеву ИХХ, након тога смо отворили телефонски број, број рачуна. Покренули прикупљање новца. На све могуће начине прикупљамо новац и шаљемо у ИХХ. Све оно што будем реализирали биће с том организацијом", рекао је Врбањац.

Када је ријеч о прикупљању хране, дека, пелена и осталих потрепштина које грађани донирају "Мерхамету", организација ће их дистрибуисати преко Амбасаде Турске у БиХ.

"Наша возила су на терену и достављају у центре које је одредила турска Амбасада у БиХ. Уплаћујемо средства како нам долазе. Сваки трећи дан пребацујемо средства ИХХ-у и учествујемо са више од 500 оброка у Сирији у Турској. Надам се да ћемо, пошто је велик прилив средстава, људи су се хвала Богу одазвали, повећати трансакције. Надам се да ћемо успјети и већи број људи нахранити с обзиром на то да је заиста пуно људи који су се одазвали и помогли", рекао је Врбањац.

Друштво Црвеног крста БиХ прикупило више од 185.000 КМ

Друштво Црвеног крста БиХ такође је покренуло апел за помоћ угроженом становништву Сирије и Турске усљед разорног земљотреса. С тим у вези активиран је хуманитарни број "17023", чијим позивањем се донирају двије (2) КМ, а покренут је и намјенски хуманитарни рачун за прикупљање друге врсте помоћи, односно, новчаних средстава за помоћ становништву ових земаља.

Индира Кријешторац, стручни сарадник за информисање и комуникације, потврдила је да је Друштво Црвеног крста БиХ досад прикупило нешто више од 185.000 КМ (више од 94.000 евра).

За помоћ народу Турске и Сирије, у Црној Гори је до сада прикупљено 54.184 еура, саопштила је Јелена Дубак, генерална секретарка Црвеног крста Црне Горе.

Наводе да су из Црвеног полумјесеца Турске замолили да не прикупљају и не шаљемо прехрамбене и хигијенске производе, одјећу и сл. због чега су и послали званични списак потребних роба као што су: деке, кревети на расклапање, електричне гријалице, гријалице на гас, столице на расклапање за сједење и спавање, вреће за спавање, цераде – за стављање као подлога (различитих димензија), цераде за винтеризацију/заштиту шатора (различитих димензија), соларни пуњачи/лампе и кухињски сетови.

Акција прикупљања донација трајаће 15 дана након чега ће бити испоручена Црвеном полумјесецу Турске.

МФС-ЕММАУС такође је покренуо проширени апел за помоћ настрадалом народу Турске и Сирије.

Акцију прикупљања хуманитарне помоћи воде до окончања алармантне ситуације како би у што бољој мјери помогли настрадалом народу. Позивом на број "090 291 093" грађани могу донирати двије КМ.

"Припремамо један камион. Јавило нам се више од 20 удружења. На терену се прикупљају донације. Планирамо до сриједе упитити један до два камиона. Досад смо уплатили двије транше финансијске помоћи ИХХ-у и Црвеном полумјесецу. ИХХ-у смо уплатили 20.000 КМ (10.000 еура), а сличан износ је уплаћен и Црвеном полумјесецу. У наредном периоду иде и трећа транша. Како пристиже, тако ћемо пуштати", рекао је је Јусуф Фајић из МФС-ЕММАУС, наводећи да ће њихова екипа данас кренути за Турску како би пружила помоћ погођеном становништву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана