Хрватска довела у проблеме извознике из БиХ: Храна не може данима чекати у камиону

 Анита Јанковић Речевић, Милош Васиљевић
Хрватска довела у проблеме извознике из БиХ: Храна не може данима чекати у камиону

БАЊАЛУКА - Краће радно вријеме хрватских цариника створило је проблеме домаћим превозницима, али и произвођачима, поготово лако кварљиве робе јер ће због нове одлуке сусједне земље камиони сатима бити заробљени на граници и сабирати штету усљед пропадања хране.

На то упозоравају представници превозника и привреде након што је уласком у Шенген зону Хрватска радно вријеме царинских служби са 15 скратила на 14 часова. Привредницима у БиХ наруку није ишао ни стари режим рада и проблем вишесатног чекања камиона на границама присутан је посљедњих неколико година. Упркос бројним апелима да сусједи продуже радно вријеме царинских служби, нарочито фитосанитарних инспектора, те молбе су пролазиле неопажено.

Предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић каже за “Глас” да ће стање на границама због најновијег потеза Хрватске бити катастрофално по привреду БиХ, наглашавајући да већ сада биљеже колоне камиона на прелазу у Градишци.

- Ми већ годинама тражимо да њихова царина ради дуже, чак 24 сата на најпрометнијим граничним прелазима, али краћем раду се никако нисмо надали. Због тога ћемо дефинитивно имати колапс на прелазима, камиони ће данима бити заробљени на царини, већ сада су велике гужве. Наше надлежне институције ту ништа не могу урадити јер је то вјероватно директива Европске уније - рекао је Грбић.

Он је додао да ће због краћег радног времена хрватских цариника највећу штету трпјети произвођачи који извозе лако кварљиву робу.

- По новим условима роба ће у камионима чекати два дана најмање, а на примјер, шљиве, корнишони и слични производи усљед толиког чекања на граници ће трунити и калирати. Превозник којем треба фитосанитарни инспектор мора предати папире најмање сат прије истека радног времена, тако да онај ко стигне у пола два, мораће чекати до сљедећег јутра да би оцаринио робу - рекао је Грбић.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић казао је за “Глас” да ће скраћено радно вријеме царинских служби Хрватске изазвати огроман проблем привреди у глобалу.

- Граница је и до сада била проблем, европски превозници који долазе по нашу робу константно се жале да троше пуно времена на граници са БиХ. Скраћење радног времена ће направити још веће гужве и самим тим довести до додатног губљења времена. То ће угрозити и редовност испорука. Изузетно је неповољна ситуација и за превознике и привреднике у цјелини - категоричан је Ћорић.

Сматра да би према економској логици најрационалније било да је Хрватска продужила рад царине до 20 часова.

- Добро би било да се јавно о томе поразговара, да се упути апел надлежним институцијама, прије свега Савјету министара БиХ да покушају у директној комуникацији са Хрватском или Европском унијом усагласити радно вријеме у реалним оквирима - рекао је Ћорић.

Спољнотрговинска комора БиХ покретала је низ иницијатива према надлежним институцијама како би ова проблематика била ријешена, а на рјешавању проблема везаних за извоз лако кварљиве робе константно ради и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ с надлежним органима Хрватске, али до сада без успјеха.

Приједлози

БиХ с Хрватском има 17 граничних прелаза, од којих посебне статусе имају Градишка и Бијача јер се преко њих превозе све врсте робе и на њима су присутни сви неопходни инспекцијски органи. У Спољнотрговинској комори БиХ раније су истицали да би једно од рјешења било да се успостави барем још један прелаз на којем ће фитосанитарни инспектори радити 24 сата управо због транспорта лако кварљиве робе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана