Хрле да врате предато оружје

Милијана Латиновић
Хрле да врате предато оружје

Бањалука - Многи становници РС искористиће продужени рок за замјену оружних листова да врате оружје које су до краја прошле године морали да предају полицији, због непродужавања ове дозволе.

Вијест да је рок за замјену оружних листова продужен до 30. јуна обрадовала је многе, јер их је, како кажу, беспарица натјерала да полицији предају драге успомене које су им у насљедство оставили преци, па ће овај пут учинити све да испуне законску обавезу и врате оружје.  

- Добио сам шансу да вратим пиштољ који је у мојој породици неколико деценија. Ако треба, позајмићу новац, само да сачувам пиштољ који је некада припадао мом дједу - рекао је Бањалучанин Мирко Савић.

Да је он само један од многих које су немаштина, али и страх од папрених казни натјерали да добровољно врате пиштољ, свједочи податак Министарства унутрашњих послова РС да су грађани до краја прошле године добровољно предали 10.680 комада оружја.

- Власнику оружја за личну безбједност који до истека рока не поднесе захтјев за замјену неважећег оружног листа изриче се новчана казна од 1.200 до 1.500 КМ и заштитна мјера одузимања оружја - рекли су у МУП-у и додали да се оружни лист издаје на период од десет година.

Истичу да је Законом о измјенама Закона о оружју и муницији, који ступа на снагу сутра, само продужен рок за обнову оружних листова, док се процедура подношења захтјева није промијенила.

Грађане који ће за неколико дана похрлити у установе у којима се издају документи за замјену оружног листа обрадовала је и вијест да је цијена љекарског увјерења за 20 марака снижена.

- Цијену смо прилагодили онима у окружењу, тако да ће сви који дођу по љекарско увјерење умјесто досадашњих 100, плаћати 80 КМ - рекла је директорица Завода за медицину рада и спорта РС Мира Поповић.

Истиче да већих гужви не би требало да буде у Заводу, како у Бањалуци, тако ни у осталим градовима, јер грађани имају четири мјесеца, што је довољно да на вријеме испуне своју законску обавезу.

Оружни лист

Према Закону о оружју и муницији РС, оружни лист је исправа на основу које се држи и носи оружје, а у коме су наведени подаци о оружју и његовом власнику.

До краја прошле године Министарству унутрашњих послова РС поднесено је 21.827 захтјева за замјену истеклог оружног листа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана