Храна из Српске осваја и грчко тржиште

Анита Јанковић Речевић
Храна из Српске осваја и грчко тржиште

БАЊАЛУКА - Излазак на велика, међународна тржишта циљ је сваког предузећа, али и државе јер на тај начин јача домаћа економија, чега су свјесне и компаније из Српске, па се тако одскоро први пут на рафовима у Грчкој могу наћи прехрамбени производи који настају у погонима једне прњаворске фирме.

У Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу кажу да Грци први пут имају могућност да купе производе из Српске. Истичу да је цијелу причу покренуло Представништво Републике Српске у Грчкој те да је лед пробила фирма из Прњавора која је на грчко тржиште ушла са широком лепезом својих производа.

- На маргинама сајма “Фрескон”, који је недавно одржан у Солуну, договорили смо се о сарадњи и први готови производи из Српске сада су на полицама грчких маркета. Колико је то важно, показује чињеница да Србија, која има већу привредну размјену са Грчком, тренутно нема своје производе у њиховим маркетима - рекао је министар за европске интеграције Златан Клокић.

Прехрамбени производи под називом домаћег бренда “Бонито” нашли су се на полицама “Масутиса”, најпознатијег и највећег маркета у Грчкој, који је распрострањен широм земље и има 389 продајних објеката.

- Ово је само почетак и у наредном периоду планирамо да почнемо преговоре о пласирању производа и у другим грчким маркетима. Исто тако, поносни смо што је ово први пут да наши људи у тој земљи могу далеко од отаџбине куповати домаће - истакла је шефица Представништва Српске у Грчкој Јелена Јовановић.

И Представништво у Аустрији договорило се о сарадњи са трговачким ланцем “Шпар”, тако да и становници те земље убудуће могу куповати производе из Прњавора.

- У разговору са нашим грађанима често чујем да им доступност омиљених прехрамбених брендова из Српске, Србије и остатка региона много значи. Осим квалитета и потрошачких навика, важан сегмент представља и емотивна вриједност бренда. Те чињенице свјесни су и аустријски трговачки ланци. Доступност наших производа доноси вишеструке бенефите како за наше грађане, тако и за аустријске трговачке ланце - рекао је шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Експорт менаџер прњаворске компаније “Младегс пак” Мирко Малешевић каже да су изласком на грчко тржиште повећали присуство у иностранству те да се њихови производа могу купити у 25 држава широм свијета.

- Компанија “Младегс пак” је у текућем кварталу ове године имала стопу раста извоза од 85 одсто у односу на лани. Иницијални резултати продаје показују да смо на правом путу и да наши производи и квалитет који нудимо проналазе пут до трпезе грчких потрошача - рекао је Малешевић.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже за “Глас” да је за домаће компаније од изузетног значаја да изађу на западноевропско тржиште.

- За нашу економију тржиште ЕУ је најзначајније јер готово 80 одсто нашег извоза иде у Унију, махом Италију, Њемачку, Словенију и Хрватску. Веома је значајно да на једном захтјевном тржишту као што је грчко, гдје су присутне готово све свјетске компаније, и “Бонито” пласира своје производе. То је огроман успјех за ту компанију, али и подстрек и отворена врата другим предузећима из Српске - рекао је Рачић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић наводи да је излазак на страно тржиште доказ квалитета компаније, односно да цијеном и квалитетом производа може бити конкурентна ино-производима.

- Свако ко жели успјешно предузеће настоји да изађе у свијет јер су то сигурнија тржишта од нашег. Један од најважнијих задатака сваке компаније јесте да обезбиједи извоз јер доноси реалну нову вриједност - казао је Тривић.

Спољнотрговински биланс

Горан Рачић каже да је излазак на страна тржишта важан јер позитивно утиче на спољнотрговински биланс.

- Укупан спољнотрговински биланс одраз је снаге наше економије. Извоз из Српске из године у годину расте, и у посљедњих седам, осам година знатно смо поправили покривеност увоза извозом. За веће промјене треба времена, не може преко ноћи, али морамо развијати конкурентност домаће економије и тражити могућности и нова тржишта - рекао је Рачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана