Херојима с неба неопходна још једна летјелица

Јана Кезић
Херојима с неба неопходна још једна летјелица

БАЊАЛУКА - Долазак љета са собом доноси и учесталије пожаре на теренима гдје је неопходна интервенција Хеликоптерског сервиса РС, што је додатна брига његовим припадницима који неријетко у дану имају више медицинских евакуација, а још један хеликоптер значајно би им олакшао посао.

Звук хеликоптера значи да је помоћ стигла, а припадници овог сервиса у народу носе назив “Хероји са неба”, јер се на потребном мјесту нађу за само неколико минута од позива. 

Због пожртвованости и доступности 24 сата, али и због пружања медицинске и сваке друге помоћи, припадници Хеликоптерског сервиса РС су радо виђени гости гдје год да се појаве, а списак оних којима су помогли расте из дана у дан.

Само од почетка ове године имали су 14 интервенција, од којих је највише било медицинских транспорта на релацији Требиње - Бањалука. Осим тога, ваздушни медицински транспорт обављен је на релацији Бањалука - Београд, као и Источно Сарајево - Бањалука, а спријечили су и ширење пожара на локалитетима Зубци и Брани До код Требиња. Само у тој акцији један хеликоптер укупно је летио 13 сати, те избацио 108 тона воде на пожаришта.

Директор Хеликоптерског сервиса РС, Бобан Кустурић рекао је за “Глас Српске” да је набавка још једног хеликоптера заиста неопходна.

- Тренутно располажемо са већим хеликоптером који гаси пожаре, а имамо један мањи који је намијењен за медицинске евакуације - рекао је Кустурић.

У циљу су им, каже, да интервенције буду што успјешније па константно обучавају кадар.

- У овом тренутку имамо веома добро обучене пилоте, технички састав као и љекарске екипе са Универзитетског клиничког центра РС, али неопходан је још један хеликоптер. Често у току дана имамо двије или три медицинске евакуације, а деси се и пожар, па покушамо извући максимум - рекао је Кустурић, додајући да би то свакако веома олакшало организацију посла. Објаснио је да углавном са најудаљенијих тачака најчешће и буду медицинске евакуације.

- Хеликоптерски транспорт долази до изражаја у ситуацијама гдје велика удаљеност и најтежи пацијенти играју пресудну улогу. Нама из Требиња до Бањалуке треба око 45 минута, а аутом је то немогуће без пет па чак и пет и по сати - рекао је Кустурић. То, како каже, није привилегија никоме јер је превоз доступан свим грађанима Српске, без обзира да ли имају овјерену здравствену књижицу или не.

- На стресне ситуације смо навикли, али када су у питању евакуације дјеце, сви реагујемо емотивно. И ми имамо дјецу па је веома тешко савладати емоције и остати професионалац - рекао је Кустурић, додајући да им највећи проблем представљају неповољне временске ситуације. Прошле године, како каже, имали су око 370 летова гашења пожара. У тим ситуацијама потребно је брзо реаговање, а све остало остаје по старни.

- Поента је да реагујемо што прије, тако да ми у сваком тренутку можемо да полетимо у року од 10 до 15 минута - рекао је Кустурић, додајући да имају одличну сарадњу здравственим установама широм Српске, као и са Републичком управом цивилне заштите.

Директор болнице у Требињу Недељко Ламбета рекао је за “Глас” да је сарадња са Хеликоптерским сервисом РС на завидном нивоу.

- Требињска болница је најудаљенија и најдуже нам треба да дођемо до Клиничког центра, а они су нам увијек на располагању. Веома су професионални и у рекордно кратком року одговоре, изађу у сусрет и превезу пацијента - рекао је Ламбета.

Школовање

Бобан Кустурић каже да у Хеликоптерском сервису РС тренутно има шест пилота.

- Млађе генерације се интересују, али проблем јесте то што у Српској не постоји могућност школовања пилота. Међутим, имамо одличну сарадњу са Хеликоптерском јединицом Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране Србије. Тако да се наш кадар школује у Србији - рекао је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана