Харају морбиле, забрањене посјете

Драгана Келеч
Харају морбиле, забрањене посјете

Бањалука - Епидемија морбила проглашена је у 14 општина у РС због чега је главни републички здравствени инспектор Десимир Миљић забранио посјете у свим болницама како се та заразна болест не би проширила.

На списку градова у којима је проглашена епидемија су Источно Сарајево, Пале, Модрича, Добој, Бијељина Братунац, Билећа, Лопаре, Угљевик, Сребреница, Бањалука, Фоча, Требиње и Вишеград.

Институт за јавно здравство РС препоручио је Инспекторату да забрани посјете здравственим установама с обзиром на то да су од морбила обољеле 1.982 особе, али и да је пријављено 9.008 случајева сличних грипу и 27.644 акутних респираторних инфекција. Забрана је донесена, како истичу у Инспекторату, јер се ради о лако преносивим болестима, које се шире капљичним путем.

- Забрана посјета остаће на снази све док траје епидемија морбила и повећано обољевање од грипа и других акутних респираторних болести - истакли су у Инспекторату РС.

За спровођење забране посјета одговорни су директори здравствених установа, док ће надзор над примјеном те наредбе обављати републички здравствени инспектори. О повлачењу забране биће одлучено на основу мишљења Института за јавно здравство, о чему ће здравствене установе и јавност бити благовремено обавијештени.

И из Универзитетске болнице Клинички центар (УБКЦ) Бањалука саопштили су у петак да је због проглашене епидемије морбила на територији највећег града Српске забрањена посјета појединим клиникама те установе.

- Забрањена је посјета клиници за дјечије болести, дјечију хирургију, онкологију, унутрашње болести, инфективне болести, одјељењу хематологије и одјељењима интензивне његе на свим клиникама - нагласили су у УБКЦ Бањалука.

Морбиле су вирусно и веома заразно обољење из групе осипних грозница, које углавном погађа дјецу. Болест се клинички манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа која се постепено шири по кожи од лица и врата, према трупу и удовима.

- Инкубација код морбила је устаљена и траје десетак дана и без икаквих је симптома, а у посљедњој трећини инкубационог периода болесник је инфективан - кажу љекари.

Морбиле нису водене оспице

Из Института за јавно здравство РС подсјећају да морбиле и водене оспице нису иста болест.

- Заједничко за обје болести је велика заразност и осип, док их изазивају сасвим различити вируси. Такође, морбиле као болест су у програму редовне вакцинације, а водене оспице нису - истакли су у Институту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана