Грбић: Превозника из Српске нема у Украјини, немамо податке за ФБиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Грбић: Превозника из Српске нема у Украјини, немамо податке за ФБиХ

БАЊАЛУКА - Превозника из Републике Српске нема у Украјини, а не знамо да ли их има из ФБиХ, рекао је "Гласу Српске" предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Српске Никола Грбић.

- ФБиХ нема удружење превозника тако да не знамо да ли њихових камионџија има у Украјини -  навео је Грбић.

БиХ има значајну трговинску размјену са Русијом и нешто мању са Украјином, а Грбић очекује да ће транспорт робе у једну и другу земљу стати.

- Не знамо на који период ће све то стати, тешко је прогнозирати.  И до сада смо имали проблема у вези са увозом и извозом из ових земаља, а ова ситуација сада је све само погоршала  - навео је Грбић.

Велики број камиона из Србије налази се у Украјини, а амбасадор Србије у Украјини Аца Јовановић рекао је да се они налазе на граничним прелазима према Румунији и Мађарској.

- Украјинци не дозвољавају да роба руског или бјелоруског поријекла напусти Украјину. Обраћали су нам се за помоћ, људи су огорчени због ситуације у којој су се нашли. Ми смо заједно са удружењем возача звали Привредну комору Србије, чинимо све што је у нашој моћи да пређу границу - рекао је Јовановић.

Возачи имају одређене залихе хране и воде, али гориво им је на минимуму, јер се, због ратног стања, само по 20 литара може сипати на бензинским пумпама у Украјини. Према његовим ријечима, најмање 44 камиона су заробљена код прелаза Ђаково, затим још 30 на другом крају земље, као и додатних 100 камиона се враћају, а који су кренули у Украјину. Такође, много је возача који су заробљени на појединачним паркинзима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана