Грађанима омогућено брже и јефтиније књижење непокретности

Срна
Грађанима омогућено брже и јефтиније књижење непокретности

Бањалука - Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Милош Комљеновић изјавио је Срни да је јединствена евиденција о непокретностима успостављена у 126 катастарских општина на територији Републике Српске, да је у току успостављање новог катастра непокретности у још 41, а да ће све то појефтинити и поједноставити књижење имовине.

"Захваљујући томе грађанима ће бити поједностављен поступак укњижавања и промета непокретности, а битно је и то што ће мање чекати и имати мање трошкова у поступку прикупљања неопходне документације о непокретностима", рекао је Комљеновић.


Он је навео да овај посао Управа ради уз финансијску подршку Свјетске банке, која је у оквиру посљедње надзорне мисије похвалила њен рад, те додао да је одобрено и финансијско реструктурисање пројекта како би његови резултати били још бољи.

"Из кредитних средстава Свјетске банке до сада је јединствена евиденција о непокретностима успостављена у 111 катастарских општина, а преосталих 15 финансирано је са намјенског рачуна Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове", каже Комљеновић.

Комљеновић је нагласио да би цијели пројекат "Регистрација непокретности" требало да буде завршен до 2020. године, те да је предвиђено успостављање јединствене евиденције катастра непокретности у укупно 246 катастарских општина.

"Кредит за овај пројекат вриједан је 16.705.000 долара. Одлука о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци, коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске донесена је 27. децембра 2012. године, али је процес ратификације кредитног споразума трајао скоро девет мјесеци, тако да је пројекат постао ефективан тек 23. септембра 2013. године, а прва транша повучених средстава постала је оперативна тек 13. новембра 2013. године", навео је Комљеновић.

Он је нагласио да се о цијелом пројекту у јавности појављују бројне нетачне и паушалне оцјене некомпетентних саговорника, иако је ријеч о једном од најважнијих пројеката за Српску.

"Успостављање јединствене евиденције о непокретностима је од огромног значаја за цијелу Републику Српску, све њене грађане, а посебно за унапређење пословног амбијента. Због тога бисмо били захвални медијима да истинито и професионално информишу јавност о овако важном пројекту у чију реализацију су уложени огромни напори", рекао је Комљеновић, додавши да је Управа на располагању средствима јавног информисања за све податке који су им потребни.

Он је позвао грађане да допринесу оснивању јединствене евиденције о непокретностима и одазову се позивима за излагање на јавни увид података о непокретностима и утврђивању права на непокретности, те тиме потврде тачност података преузетих из активних евиденција или их измијене уколико су подаци застарјели или нетачни.

"До сада смо у оквиру пројекта купили пословне просторе за смјештај подручних јединица у Источном Новом Сарајеву, Кнежеву, Сокоцу, Сребреници и Требињу. У току је и поступак јавне набавке за куповину пословног простора за смјештај Подручне јединице Шипово", додао је Комљеновић.

Према његовим ријечима, у оквиру пројекта адаптирани су и купљени пословни простори и опремљени намјештајем, закупљени пословни простори за потребе рада комисија за излагање и опремљени намјештајем, набављена теренска возила, обизбијеђене лиценце за СРПОС-ГНСС референтну мрежу Републике Српске, набављена информатичка опрема за рад комисија, геодетска опрема, те објављен тендер Хоризонталне трансформације на територији Републике Српске - Одређивање заједничких тачака за успостављање новог координатног референтног система Републике Српске.

Комљеновић истиче да ће од велике користи за грађане и пословну заједницу у Српској бити и успостављање адресних регистара у локалним заједницама и регистра купопродајних цијена у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове, и то као компоненти донаторског Пројекта "Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у БиХ" /CILAP/ шведске Владе, а који се спроводи и у Федералној геодетској управи.

"Адресни регистри се тренутно успостављају у 11 градова и општина у Републици Српској, а комплетан пројекат је имплементиран у Источном Новом Сарајеву", рекао је Комљеновић, истичући да ће током ове године пројекат бити спроведен у још 15 локалних заједница у Српској.

Адресни регистри и регистар купопродајних цијена, којим ће се евидентирати цијене продаје и куповине некретнина на одређеном подручју, те тачније одређивати и тржишна цијена некретнина за порез на непокретности, успостављају се захваљујући донаторском пројекту Шведске.

Осим Шведске, донаторска средства за унапређење земљишне администрације и процедура у БиХ издваја и Норвешка, захваљујући чему ће и Српска, између осталог, добити дигитални архив за земљишну документацију.

"Ријеч је о пројектима од огромног значаја и заиста треба бити захвалан на бесповратним средствима која стижу из Шведске и Норвешке", истакао је Комљеновић у интервјуу Срни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана