Гогановић прислужио свијећу Гардовићу и свим страдалим Србима

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић данас је у Старој цркви на сарајевској Башчаршији прислужио свијећу за српског свата Николу Гардовића убијеног прије 32 године и све страдале Србе у протеклом рату.

Гогановић је истакао да 1. март за Србе и Републику Српску није никакав празник већ је дан за сјећање свирепо убијеног српског свата, али и свих Срба.

"То не значи да бранимо било коме да обиљежава било шта, али онда не разумијем опаску да ми 9. јануар не можемо да славимо јер га не прихватају сви народи. Не прихватамо ни ми 1. март, па у чему је онда разлика?", пита Гогановић.

Гогановић истиче да "европска БиХ подразумијева ону дејтонску у којој се све одлуке доносе договором сва три народа, а не како је то сада - искључивањем Срба из система одлучивања".

"Потребни су нам компромис, уважавање, а највише - повјерење", поручио је замјеник министра одбране у Савјету министара.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву Николе Гардовића, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Против убице, Расима Делалића Ћеле, тек почетком 2006. године Кантонално тужилаштво у Сарајеву покренуло је судски процес који никада није окончан јер је убијен 2008. године у Сарајеву.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана