ГМО склонио паленту са полица

Анита Јанковић-Речевић
ГМО склонио паленту са полица

Бањалука - Кукурузна крупица ЛО50, коју пакује предузеће "Бриж" из Брчког, повучена је са тржишта РС и ФБиХ јер су испитивања указала на то да овај производ садржи генетски модификоване организме (ГМО).

Саопштено је ово из Центра за животну средину из Бањалуке, који је на лабораторијско тестирање на ГМО послао пет насумично одабраних прехрамбених производа чије је поријекло из БиХ и који су присутни на домаћем тржишту. 

Директор компаније "Бриж", Предраг Ристић из Бијељине, истиче да они не производе паленту, већ само пакују производ.

- По налогу инспекције робу смо повукли са тржишта. Иако је био споран само један лот, самовољно смо повукли три лота јер нисмо могли гарантовати да остали не садрже ГМО. Та роба је сада на лагеру и чекамо да буде спаљена - рекао је Ристић. Истакао је да се осјећају преварени јер нису знали да крупица коју пакују садржи ГМО.

- Ставили смо робу на тржиште и сносимо дио одговорности, али прави узрок треба тражити код бијељинског произвођача, фирме "Житопромет", од којег смо добили самљевени кукуруз. Ми смо урадили све што смо могли, измијенили смо и добављача - додао је Ристић.

Вршилац дужности директора "Житопромета" Томислав Томић тврди да ова фирма поштује све законске прописе који се тичу генетски модификоване хране.

- Кукуруз увозимо из Србије са комплетном документацијом да житарица није ГМО. У тој спорној крупици ГМО је био присутан само у траговима, а не у житарици. Сумња се да се то десило јер је кукуруз превезен возилом у којем је претходно превожена ГМО соја - каже Томић. Тврди да је цијели случај производ игре конкурентских предузећа.

- Сматрам да се ради о класичној бици за тржиште малих пунионица које су смјестиле "Брижу" јер ми производимо кукурузну крупицу и гриз за све пунионице у БиХ и никада се ништа слично није десило - рекао је Томић.    

У Центру за животну средину истичу да је надлежна инспекција Брчко дистрикта након њихове пријаве обавила надзор над компанијом "Бриж" те утврдила и да производи кукурузне крупице из лота ЛО52 садрже ГМО, након чега је компанији наложено да повуче са тржишта ове производе. 

- Грађани БиХ заслужују да знају шта се налази на полицама са којих купују. Иако је храна која потиче од ГМО према законима у БиХ забрањена, доказали смо да је има на тржишту, али да то потрошачи не могу открити јер ови производи нису обиљежени - рекао је потпредсједник овог центра Виктор Бјелић и додао да су се обратили и Инспекторату РС.

Портпаролка Инспектората РС Душанка Макивић рекла је да су тек јуче добили пријаву у вези с овим случајем те да ће у наредном периоду надлежна инспекција обавити контролу код добављача из Бијељине како би се утврдило поријекло спорне сировине.

Вода под лупом

У Центру за животну средину истичу да ће у наредном периоду на десет локација у БиХ извршити брзо тестирање воде на присуство глифосата, тоталног хербицида који се најчешће користи код узгоја ГМО сорти. Овај хербицид Свјетска здравствена организација декларисала је као "вјероватно канцероген за људе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана