"Глас" доноси Конкурс за упис студената у академској 2024/2025. години

Данијела Бајић
"Глас" доноси Конкурс за упис студената у академској 2024/2025. години

БАЊАЛУКА, ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Свршени средњошколци који образовање желе да наставе на неком од јавних факултета у Републици Српској већ припремају документа, јер пријављивање кандидата за упис на први циклус студија почиње 24. јуна.

Недоумице и предрасуде је потребно оставити по страни, кажу професори, јер на факултетима има нових студијских програма, због чега се прије уписа потребно добро информисати.

Према конкурсу за упис студената у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија у академској 2024/2025. години на јавним високошколским установама, будуће бруцоше чека 4.465 индекса.

Комплетан Конкурс за упис студената у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија у академској 2024/2025. години на јавним високошколским установама пронађите у сриједу 12. јуна у штампаном издању Гласа Српске.

Универзитет у Бањалуци на први циклус студија планира да упише 2.640 студената, од чега њих 1.882 на буџет и 381 на самофинансирање. Мјеста има и за 302 страна студента и 75 ванредних. 

Највише мјеста, када је у питању Универзитет у Бањалуци, традиционално и ове године нуди Медицински факултет и то 575, затим Електротехнички 226, док Економски нуди 224 индекса за бруцоше.

- Пријава кандидата на први циклус студија на све факултете може се извршити и електронским путем на порталу упис.унибл.орг. Кандидати који конкуришу електронским путем у обавези су оригинална документа предати приликом уписа - истакао је портпарол Универзитета у Бањалуци Дарио Станковић и додао да су пријемни испити на већини факултета заказани за 1. јул у девет часова.

Декан Електротехничког факултета Бањалука Зоран Ђурић истакао је за “Глас Српске” да и ове године очекује велико интересовање кандидата за упис на један од студијских програма, за занимања која су тражена на тржишту. 

- Студентима на избор дајемо три студијска програма, односно рачунарство и информатика, затим електроника и телекомуникације, те енергетика и аутоматика - казао је Ђурић и позвао студенте да остану студирати у Српској, гдје ће стећи боља знања него на неким европским универзитетима.

Квалитет рада најбоље се, истакао је он, види по врхунским резултатима које студенти овог факултета постижу на различитим такмичењима.

Универзитет у Источном Сарајеву планира ове године да упише 1.825 бруцоша, од чега њих 1.214 на буџет и 193 на самофинансирање. Мјеста има и за 296 страних студената и 122 ванредна.

- Имајући у виду чињеницу да средњу школу овог љета завршава још мање средњошколаца него лани, као и да много њих студије уписује у иностранству, бићемо задовољни ако не забиљежимо пад. Наравно, били бисмо пресрећни да упишемо више бруцоша него лани, али плашим се да то у оваквој ситуацији баш и није реално очекивати иако до сада никад нисмо имали бољу уписну кампању - казао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић.

Додао је да га посебно радује што ће се ове године на Медицинском факултету у Фочи уписати пета генерација студената који предавања слушају на енглеском језику.

- То је јако важно за наш универзитет и Српску, али ја бих био много срећнији да уписујемо више домаћих студената, иако су нам и странци и те како важни. Они су најбољи амбасадори универзитета у Српској - казао је Кулић.

Пријаве за упис на други и трећи циклус студија на универзитетима трајаће од 24. јуна до 4. октобра, а кандидати се могу и електронски пријавити, док ће оригинална документа моћи доставити на упису.

- Надам се да ћемо у неком од наредних рокова успјети завршити акредитацију за нови заједнички студијски програм “Историја ратова, ратних злочина и геноцида у 20. вијеку” на трећем циклусу студија, који би требало да се изводи на Филозофском факултету у Палама и Филозофском факултету у Бањалуци - казао је Милан Кулић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 18 беба
Рођено 18 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана