Гламочки кромпир постаје бренд

ГС
Гламочки кромпир постаје бренд

Пројекат о заштити географског поријекла гламочког кромпира под називом “Гламочки кромпир – спрега човјека, природе и привреде”, биће промовисан у петак у Гламочу.

Догађај организује Удружење “Гламочки кромпир” из Гламоча, а у Етно домаћинству “Ненадића” гдје је промоција организована биће присутни представници Института за интелектуално власништво БиХ, Технолошког факултета у Бањалуци, Владе Кантона 10, општине Гламоч и пољопривредних произвођача.

-Овом приликом биће представљене процедуре за добијање ознаке географског поријекла “Гламочки крпмпир”, критеријуми квалитета као и визуелни идентитет производа – Гламочки кромпир – кромпир са заштићеним географским поријеклом - најавили су организатори.

Ово је први пут да ће купци имати могућност да једноставним скенирањем етикете провјере податке о конкретном произвођачу, сорти, површини под усјевом, параметрима квалитета те документацији која потврђује квалитет и географску ознаку кромпира.

Прошле године је гламочки опанак, традиционални опанак с подручја опшине Гламоч је, уз подршку пројекта УСАИД Туризам, уписан у Регистар географских ознака и имена поријекла при Институту за интелектуално власништво Босне и Херцеговине.

До сада су ознаком поријекла и географског поријекла у БиХ заштићени “невесињски кромпир” “височка печеница”, “ливањски сир” и “дрварски мућени пекмез од дрењина”.

Ови производи су заштићени у складу са Правилником о системима квалитета за прехрамбене производе што омогућава произвођачима ових традиционалних производа подношење захтјева и стицање одговарајуће ознаке и на нивоу Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана