Гдје није дозвољено користити дрон?

Независне
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Правилником о условима за извођење летачких операција дроновима у некомерцијалном летењу дефинисано је гдје се не смије летјети дроном у некомерцијалне сврхе, па тако није дозвољено летјети изнад људи, животиња, објеката, возила, пловила, путева, жељезничких пруга, водених путева, далековода или других летјелица на даљинско управљање на хоризонталној удаљености мањој од 30 метара.

Како појашњавају из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, наведеним Правилником јасно су дефинисане разлике између три врсте летова беспилотних летјелица, и то комерцијалног, некомерцијалног и извођења радова у лету. Истичу и да сваки од њих има своја специфична правила.

"Раздаљина се повећава на 50 метара када је ријеч о снимању веће групе људи, а исто тако, није могуће снимати у близини индустријских зона, амбасада, објеката државних служби и институција, као и других објеката који су од јавног значаја на хоризонталној удаљености мањој од 500 метара. Није могуће летјети у зонама летишта и унутар зоне аеродрома, осим ако за то не постоји сагласност", појашњавају из МУП-а РС.

Додају да је Министарство у више наврата упозоравало да је употреба дронова без сагласности, посебно код јавних скупова забрањена, те су још једном подсјетили на заједничку одговорност и бригу свих грађана Републике Српске за безбједност људских живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана