Фонду ПИО одобрено да се задужи за 96 милиона

Драгана Келеч
Фонду ПИО одобрено да се задужи за 96 милиона

Бањалука - Влада РС одобрила је Фонду пензијско-инвалидског осигурања дугорочно задуживање у износу од 50 милиона и краткорочно од 46,5 милиона марака како би пензије у идућем периоду биле исплаћене на вријеме.

Главни разлог због којег се Фонд ПИО окренуо кредитима су огромна дуговања за неуплаћене доприносе која послодавци и из јавног и из приватног сектора имају према Фонду. Тај дуг је на крају јуна ове године достигао 405,7 милиона, а само прије годину био је мањи за више до 15 милиона марака.

- Фонд је дужан да редовно измирује обавезе према свим пензионерима упркос томе што су нам послодавци дужни милионе и милионе. Из тог разлога морамо узети кредит да би све пензије биле исплаћене у року од три-четири дана, а не као што је то био случај посљедњих пар мјесеци када је исплата трајала по двије седмице па чак и 20 дана - рекао је портпарол Фонда ПИО Тихомир Јоксимовић.

Он каже да је Фонд због огромног дуга који имају послодавци за неуплаћене доприносе напросто био принуђен да се кредитно задужи.

- Транша за исплату пензије на мјесечном нивоу износи 83 милиона, што значи да дуг за доприносе од 405,7 милиона чини цијелих пет пензија - нагласио је Јоксимовић.

Потешкоће приликом исплате пензија ствара и чињеница да се за одређени број радника уопште не уплаћују доприноси, али и да су многи од њих пријављени на минималац.

- За око 22.000 људи послодавци не уплаћују доприносе мјесецима, па чак и годинама, што директно утиче на приходе Фонда - истакао је Јоксимовић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истиче да сваки несавјесни послодавац има име и презиме и да Фонд ПИО треба да објелодани ко је и колико дужан за неуплаћене доприносе.

- Огорчен сам када кажу само: "Послодавци дугују". Мислим да је приватни сектор најмање дужан за доприносе. Највише дугују они који то никада неће моћи ни платити, а то су предузећа којима је неко омогућио да направе милионска дуговања јер их нису на вријеме контролисали и блокирали - истакао је Шкребић и додао да траже од свих послодаваца да редовно измирују своје обавезе, али и да надлежни не дозвољавају појединцима да буду повлашћени.

Фонд ПИО РС ће нови дугорочни кредит од 50 милиона марака отплаћивати три године уз каматну стопу од шест одсто.

- Вјерујемо да овај кредит неће бити потребе до краја ни реализовати, јер је у плану да од нове године пређемо на трезорски начин исплате пензија, што ће знатно олакшати ситуацију у вези са недостатком новца по основу доприноса - казао је Јоксимовић.

Када је ријеч о краткорочном кредиту од 46,5 милиона марака, њега ће Фонд, како каже Јоксимовић, повући само ако буде потребе.

- То је једна класична позајмица и оптималан износ новца, који можемо повући за исплату пензије ако буде потребе за то - истакао је Јоксимовић и додао да сав новац који буду узели банкама морају вратити у року од 30 дана.

На основу ранијих кредита Фонд ПИО је банкама дужан 40 милиона КМ и све обавезе редовно сервисира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана