Фонд ПИО РС апелује: Доставити комплетне податке о плати запослених од 1994. до 2017.

Срна
Фонд ПИО РС апелује: Доставити комплетне податке о плати запослених од 1994. до 2017.

Бијељина - Фонд ПИО Републике Српске апелује да послодавци који још нису доставили комплетне податке о плати својих запослених у периоду од 1994. до 2017. године то могу учинити до краја ове године у надлежним пословницама, а против оних који то не ураде поднијеће прекршајне пријаве ради заштите права осигураника.

Из Фонда ПИО је саопштено да су три и по мјесеца од када је обавијестио послодавце о броју недостајућих података разултати побољшани.

“Позив послодавцима имао је солидан одзив. То је, уз појачано ангажовање и рад запослених у Фонду ПИО са послодавцима и Пореском управом, допринијело да почетни број од 37.889 уплатилаца доприноса са неуредно предатим податком о плати закључно са 31. августом буде смањен на 28.336”, наводи се у саопштењу.

Истовремено, број података о плати за запослене које послодавци нису благовремено или у цјелини доставили је са 289.012 на дан 15. маја смањен до краја августа на 197.752.

“Ти подаци су битни јер утичу на одређивање и висину пензије”, напомиње се у саопштењу.

Из Фонда подсјећају да је податак о плати који је достављан Фонду ПИО у форми обрасца М-4 био важећи до 31. децембра, након чега је замијењен обрасцем 1002 који се доставља Пореској управи.

“Списак послодаваца са бројем недостајућих података о плати објављен је на интернет страници Фонда 16. маја ове године. Уплатиоци су, ради лакшег прегледа, разврстани у фолдере према надлежним филијалама, а потом и у мање фолдере по пословницама, у оквиру надлежне филијале”, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана