Фокус нових законских рјешења на приближавању универзитета привреди

Д. С.
Фокус нових законских рјешења на приближавању универзитета привреди

Бањалука - Пооштрени услови за избор научног звања, приближавање привреди, те профилисање једног јавног универзитета у друштвене, а другог у природне и техничке науке, само су неки од приједлога представника универзитета и студената који би могли бити увршћени у нови нацрт закона о високом образовању.

Чланови радне групе, коју је формирало Министарство просвјете и културе РС, данас би требало поново да се састану како би још једном изнијели своје приједлоге и размотрили нова рјешења у области високог образовања.

Иако је ово други покушај израде новог закона о високом образовању, поједини чланови сматрају да ни овај нацрт закона неће лако проћи, јер се, како кажу, у ваздуху осјете неслагања о неким питањима.

Један од представника Универзитета у Бањалуци у радној групи је и проректор за научноистраживачки рад и развој Радослав Гајанин, који каже да ће тражити да се унаприједе критеријуми за избор у научна звања, те да ће се залагати за потпуну практичну академску интеграцију.

Проректор за наставу на Универзитету у Источном Сарајеву Ранко Божичковић истакао је да су неопходне промјене и у самој организацији Универзитета, као и увођење више научних области.

Предсједник Уније студената Ратко Савић истакао је да би прије свега требало преиспитати основне темеље система високог образовања у Српској.

- Наш је приједлог да се један од универзитета профилише за техничке, а други за друштвене науке - казао је Савић и додао да дуплирање факултета не доприноси никоме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана