Финте свјетског експерта пред домаћим љекарима

Милијана Латиновић
Финте свјетског експерта пред домаћим љекарима

Бањалука - Један од водећих јапанских и свјетских експерата интервентне кардиологије професор др Сунао Накамура током дводневне посјете Бањалуци демонстрираће домаћим љекарима најсавременије методе у интервентној кардиологији, по којима је стекао свјетску славу, те им пружити прилику да стекну нова знања.

Чувени др Накамура познат је по томе што успјешно обавља најкомплексније коронарне интервенције које укључују и хронична запушења коронарних артерија, а у овим случајевима он има 100 одсто успјеха.

Др Накамура ће дио свог богатог искуства пренијети и домаћим љекарима током данашњег предавања из области интервентне кардиологије у Банском двору у Бањалуци.

Прилику да уче на лицу мјеста домаћи љекари имаће и посматрајући захвате које ће свјетски стручњак извести у Универзитетском клиничком центру РС.

Дио материјала неопходног за извођење процедура донијеће са собом, као један вид донације.

Познати интервентни кардиолог у Бањалуку долази на позив професора др Александра Лазаревића, који каже да је за др Накамуру карактеристично да долази да интервенише у случајевима у којима домаћи љекари нису имали успјеха.

- Професор Накамура уживо демонстрира операције, и током великих конгреса читав поступак се преноси из сале до аудиторијума. Пренос понекад слуша и гледа и неколико хиљада доктора - истакао је Лазаревић.

Додаје да када је ријеч о интервенцијама код коронарних артерија, професор Накамура има 100 одсто успјеха.

- Његова ужа специјалност су хронична запушења коронарних артерија. То су најтежи облици коронарне болести, гдје је артерија дуго времена затворена - рекао је Лазаревић.

За професора Накамуру Лазаревић истиче да је човјек за којег у правом смислу ријечи вриједи девиза: "Није знање - знање знати, него је знање - знање дати". Додаје да је професор Накамура велики дио свог радног вијека посветио едукацији других љекара у многим земљама широм свијета.

Др Лазаревића и професора Накамуру веже дугогодишње познанство. Бањалучки стручњак је провео три мјесеца у граду Матсудо, предграђу Токија, гдје се у болници Нењ Токџо Хоспитал, у којој је др Накамура предсједник и директор Одјељења за кардиоваскуларне болести, усавршавао у области комплексних коронарних интервенција.

Конгрес у Италији

Проф. др Лазаревић истакао је да је професор Накамура у фебруару 2012. године у Риму учествовао на конгресу интервентне кардиологије JIM (Joint International Meering), који организује чувени италијански интервентни кардиолог др Антонио Цоломбо.

- У преносу уживо проф. Накамура је успио да отвори запушену коронарну артерију, у чему у претходна четири покушаја нису успјели најбољи свјетски кардиолози - рекао је Лазаревић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана