Финансијски експерт за “Глас Српске”: Погодиће нас нови круг инфлације!

Вељко Зељковић
Финансијски експерт за “Глас Српске”: Погодиће нас нови круг инфлације!

Америчке Федералне резерве (ФЕД) би се умјесто смањења каматних стопа, које се очекивало негдје у јуну ове године, могле вратити њиховом повећању, јер се инфлација враћа на велика врата.

Каже то у интервјуу за “Глас Српске” берзански и финансијски експерт из Београда Владимир Ђукановић, појашњавајући како сви тренутни показатељи говоре у прилог томе, али и процјене великих свјетских улагача у обвезнице, попут компаније “Пимко”, која је престала да купује америчке хартије од вриједности, управо због све већег страха да би камате поново могле расти.

- Сви тренутни извештаји о инфлацији у САД су негативни. Она је поново показала своју ружно лице. Када она расте, морају се и камате подизати, јер ако се смањују, оне само додатно хране раст цијена. На ово сам упозоравао, јер је било јасно да неће бити само један круг инфлације, већ више њих, попут таласа. Постоји бојазан да би ова криза могла личити на ону из седамдесетих, када је било пет или шест таквих циклуса. Зато ту декаду и зову пропалом. Ни данас, нажалост, нема места оптимизму те се озбиљно плашим да ће ова криза потрајати баш дуго, јер глобалне околности које утичу на раст цена нису промењене, штавише, додатно су искомпликоване. Мир у свету је једини лек. Док до тога не дође мораћемо да преживљавамо ово време и сналазимо се на све начине - истиче Ђукановић.    

ГЛАС: Како би се то евентуално могло одразити на европске просторе, јер је Европска централна банка (ЕЦБ) до сада пратила потезе ФЕД-а?

ЂУКАНОВИЋ: Сигурно ланчано, а поготово јер је европска економија, за разлику од америчке, доста килава, а већ се налази у рецесији. Да би се то променило новац мора да буде јефтин, да буде далеко више инвестиција, али инфлација то не дозвољава.

Бојим се да ни Европа неће остати поштеђена овог новог таласа инфлације, а што је с обзиром на све околности најгори могући моменат. Биће баш тешко. Те нове турбуленције осетиће и људи са ових простора. Економски развој биће мисаона именица.

ГЛАС: Која је према Вашем мишљењу најугроженија европска привреда?

ЂУКАНОВИЋ: Нема сумње да је то Немачка, некадашњи мотор европског привредног развоја. Проблем јесте то што политичари немају исти интерес као и грађани. Вуку се неразумни потези.

Након руске нафте, забранили су и трговину никлом, бакром и алуминијумом која ће сада сигурно прећи у Шангај. На тај начин Немачка помаже кинески економски развој, а угрожава свој. Због тога сам уверен да ће ова јесен бити изузетно политички врућа у великом броју европских земаља па и самој Немачкој. Биће све више протеста незадовољних људи, којима због раста цена животни стандард постаје све угроженији. Једноставно је све више оних којима је чаша већ одавно препуна.

ГЛАС: Како гледате на однос САД и Европе, може ли се нешто промијенити након америчких предсједничких избора?

ЂУКАНОВИЋ: САД на одбрану троше око 800 милијарди долара годишње, а Европа готово ништа и све је више оних америчких званичника који упозоравају на то. Демократе су спремне да и даље плаћају тај цех, али не и републиканци. Ако Доналд Трамп победи на председничким изборима, верујем да ће међу првим корацима бити да знатно среже ове трошкове. Није искључено ни да Америку изведе из НАТО-а, а чега се Европљани највише плаше.  

ГЛАС: Како објашњавате отпорност руске економије која упркос многобројним санкцијама успијева не само преживјети, већ и остварити и завидне резултате?

ЂУКАНОВИЋ: Одговор је једноставан. Руска економија је пре тридесетак година била дупло мања. Данас је Русији за економски развој довољно само азијско тржиште. Не треба им Европа, која им је окренула леђа. Кинеска потражња за ресурсима и енергентима је огромна. Саветник руског председника Сергеј Карганов лепо је то одавно увидео. Његова филозофија је била једноставна, ако ће се Русија већ развести са Западом, бићу спреман на тако нешто. Он је једном приликом наговестио да ће Русија изаћи из свих западних институција, осим Савета безбедности Уједињених нација. Европљани нису чули ту поруку. Онда ударе санкције Русији, која је у међувремену направила шему, односно излазну стратегију. Због тога је немогућа мисија западних земаља да победи Русију, поготово у временима када су енергенти вредни попут злата. С друге стране, одричући се од јефтине руске нафте и гаса Европа је ископала јаму у коју је сама упала, због своје кратковидости.

Сигурна лука

ГЛАС: Једни инвеститори купују злато, други сребро, трећи обвезнице, четврти криптовалуте или некретнине. Шта је сигурна лука?

ЂУКАНОВИЋ: Људи и инвеститори покушавају да сачувају вредност свог новца, али мало је сигурних лука за улагање, осим можда злата или рецимо сребра које је тренутно актуелно.

Међутим, злато је требало купити прије овог скока цијене на 2.400 долара. Сада није исплативо. Криптовалуте су зец у џепу.

Пролази та еуфорија. Купују се и некретнине које су изузетно скупе и ти који раде сигурно ће изгубити један дио вредности свог новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана