Прњавор: Фестивал националних мањина 25. септембра, Украјински бал у јулу

Срна
Прњавор: Фестивал националних мањина 25. септембра, Украјински бал у јулу

ПРЊАВОР - Фестивал националних мањина у Прњавору биће одржан 25. септембра, а традиционални украјински бал у посљедњој седмици јула, саопштено је након данашњег састанка начелника ове општине Дарка Томаша са представницима Удружења националних мањина која дјелују у овој локалној заједници.

Обје манифестације биће одржане уколико дозволи епидемиолошка ситуација.

Предсједник Савеза националних мањина општине Прњавор Фрањо Ровер изразио је задовољство што је постигнут договор о расподјели средстава која општина из буџета издваја за националне мањине, као и о термину одржавању фестивала.

Ровер, који је и предсједник републичког Савеза националних мањина, рекао је новинарима да је са Педагошким заводом Републике Српске, Министарством просвјете и културе Српске и општином Прњавор договорено да се ове године одржи и такмичење ученика основних школа о познавању националних мањина.

“То је један од најзначајнијих пројеката на републичком нивоу, а ове године имамо договор да такмичење буде одржано чим се за то стекну потребни услови”, рекао је Ровер.

Он каже да је, захваљујући савезима националних мањина Републике Српске и општине Прњавор, развијена прекогранична сарадња удружења из Српске са матичним земљама, што се позитивно одразило и на привредне активности, посебно са Италијанима, Словенцима, Словацима и Чесима.

Ровер је најавио да ће делегација Савеза националних мањина Републике Српске сутра отпутовати у посјету националним мањинама у Војводини.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је, иако у прошлој години због вируса корона није било значајнијих активности удружења националних мањина, општина испунила свој дио финансијске подршке сматрајући да је непоходно одржати континуитет њиховог дјеловања.

“Данас смо разговарали о расподјели средстава за ову годину чија висина остаје на нивоу прошлогодишњег износа од око 25.000 КМ, што представља иницијални износ средстава за њихово функционисање”, рекао је Томаш.

Он каже да је прихваћен приједлог да се за дјеловање свих удружења и савеза користи једна канцеларија, што ће допринијети одређеним финансијским уштедама.

Након данашњег састанка најављена је и могућност одржавања традиционалног украјинског бала крајем јула, који је у фебруару отказан због тадашње епидемиолошке ситуације.

На подручју општине Прњавор дјелује осам удружења националних мањина, а у току је регистрација Удружења Руса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана