Ево колико је у БиХ потребно радити за килограм злата

ГС
Ево колико је у БиХ потребно радити за килограм злата

Некада су људи носили златне зубе, постали су прошлост. Виђамо их у музичким спотовима. Но, златни накит никада није изашао из моде.

Некада сламарица, данас највише некретнине, јесте један од најчешћих облика улагања на нашим просторима. На турбулентној свјетској геополитичкој сцени, један од најсигурних облика улагања јесте у иневестиционо злато. Због Блиског истока, цијена у свијету пробила је психолошку границу.

Вођени тим подадцима, новинари УНА телевизије истраживали су, исплати ли се улагати у инвестиционо злато али и колико година, грађани БИХ би морали да раде, при том, да живе од ваздуха, а како би себи приуштили килограм злата? 

Тутанкмонова златна маска, израђена од чистог злата, тешка 24 килограма. Гробнице фарона, све од злата. Од Старог Египта па све до данас, злато је симбол богатства. За вријеме ратова и криза, вриједност злата расте.

Данас, због сукоба на Блиском истоку, цијена злата пробила је психолошку границу од 120 марака за грам на свјетском тржишту. У наредном периоду, очекује се тренд раста, који иде ка рекордних 2.000 америчких долара за унцу. Код нас у златарама, на прво око, највидљивји је накит. Ипак, највише се купује инвестиционо злато.

''Оно је у суштини и најчистије злато. То су вам као оне полугице злата. Оне имају највећу чистоћу за разлику од овог 14каратног, 18каратног злата. Потражња за инверстиционим златом у суштини је и због улагања новца али и због поклона, јер то је нешто што остаје, '' појашњава Вања Плавшић радница у златари.

Цијена 14 каратног злата на нашем тржишту по граму износи од стотину до 150 марака. Инвестиционо је, кажу, много скупље.

''Код нас грам инвестиционог злата кошта од неких 200 до 270 КМ, стриктно ово које имамо је 270 КМ,'' истиче Плавшићева.

Накит са каменчићима, поготово свадбени, има своје сталне муштерије као и ове златне плочице.

''Инвестициона златна плочица од десет грама кошта 2.700 КМ, пет грама износи 1.350 КМ, један грам је 270 КМ а у понуди је и плочица од 50 грама која кошта 13.500 КМ,'' наводе из ове бањалучке златаре.

У Европској унији злато је важан инструмент сигурности имовине. Изједначено је са валутом, односно новцем. Тамо је куповина и продаја инвестиционог злата ослобођена ПДВ-а. У БИХ то није случај. Ко има уштеђевине али недовољно, примјера ради, за куповину некретнине, онда може уложити у инвестиционо злато. Истражили смо, исплати ли се?

''Куповина монетарног злата је нешто што људи чине јер на тај начин остају сигурни да неће изгубити на вриједности. Имамо други проблем код те куповине, а то је, када је стање на тржишту стабилно – цијене падају. Дакле, не остају на том истом нивоу.

Постоји ризик да ћете то можда изгубити, али ако ћете то чувати као неку златну резерву, тако да је назовем, онда има смисла новац уложити,'' сматра економски аналитичар Зоран Павловић.

На простору сусједне Хрватске постоје сајтови који се баве продајом инвестиционог злата. Истраживајући, наишли смо на податке да купцима у БИХ ово злато, доносе на ноге а које према упуствима, претоходно морају пазарити у њиховим регионланим пословницама.

Грађанима је овај вид куповине исплативији али отвара могућност и сиве зоне, кажу економнисти. Према тренутним цијенама килограм злата на свјетској берзи износи више од 64.000 америчких долара.

Израчунали смо, колико година би морао да ради један становник Босне и Херцеговине с просјечном платом да би купио килограм злата?

Простом рачуницом то изгледало овако: '’90 просјечних плата подјељено са 12 мјесеци у години, једанко је 7,5 година рада,'' израчунао је Павловић.

Да, добро сте видјели. Ако примате просјечну плату од 1.285 марака мјесечно, за килограм злата који кошта више од 115.000 КМ, потребно Вам је 90 мјесечних плата или 7.5 година рада, али при том да живите од ваздуха, пише УНА.

Наша екипа данас није имала довољно новца да пазари неку златну плочицу или полугу злата, ипак, за крај овог снимања, почастили смо се дукатима – али чоколадним, јер како каже стара народна: колико пара, толико музике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана