ЕРС неће додатно дизати цијену струје привреди

Драгана Келеч
ЕРС неће додатно дизати цијену струје привреди

Требиње - Надзорни одбор Мјешовитог холдинга "Електропривреда РС" (ЕРС) донио је на приједлог управе предузећа одлуку да не буде искоришћено право на увећање цијене струје за индустријске купце у систему резервног снабдијевања за десет, односно 20 одсто.

- Сматрају се коначним тарифни ставови за снабдијевање индустријских купаца на напонском нивоу 110, 35 и десет киловолти, које је на бази регулисаних цијена енергије за јавно снабдијевање и коришћења преносне и дистрибутивне мреже исказала и објавила Регулаторна комисија за енергетику РС - истакли су у ЕРС.

Индустријски купци

Правилник о снабдијевању квалификованих купаца електричном енергијом и поступку промјене снабдјевача даје право предузећима из система ЕРС да увећају цијену енергије до десет одсто у току прва два мјесеца коришћења ове услуге, односно до 20 процената након истека периода од два мјесеца. Предузећа из састава ЕРС су се, међутим, током тарифног поступка изјаснила да неће искористити право на додатно увећање цијене енергије за резервно снабдијевање у односу на регулисане цијене за јавно снабдијевање.

У ЕРС истичу да је просјечна цијена за индустријске купце у периоду између два тарифна поступка усљед промјене профила потрошње купаца значајно смањена у односу на одобрену цијену из 2009. године.

- Смањење цијена је посебно изражено код категорија потрошње на напонском нивоу 110 и 35 киловолти гдје су просјечне цијене, кроз повећање тарифних ставова у окончаном тарифном поступку, практично поново враћене на ниво који је одобрен 2009. године. То значи да за ову категорију и нема повећања цијена у односу на одобрене 2009. године. Просјечно повећање цијене електричне енергије за индустријске купце у односу на одобрене у претходном тарифном поступку за категорију потрошње на напонском нивоу 35 киловолти износи 1,9 одсто, а за десет киловолти 8,1 одсто, док је за категорију 110 киловолти одобрена просјечна цијена на истом нивоу - појаснили су у ЕРС.

Цијена резервног снабдијевања за индустријске купце састоји се од двије компоненте - цијене енергије и цијене коришћења преносне и дистрибутивне мреже. Основ за утврђивање цијене енергије је цијена енергије за јавно снабдијевање, коју је регулисала Регулаторна комисија за енергетику РС и која од 1. јула 2015. године износи 6,00 фенинга по киловат-часу умјесто досадашњих 5,41 фенинг по киловат-часу. Цијену струје за јавно снабдијевање утврђује Регулаторна комисија за енергетику. Она је одлуком од 11. јуна 2015. године предвидјела просјечно повећање цијена за купце у систему јавног снабдијевања за 8,1 одсто.

- При томе, просјечно повећање цијена за купце из категорије домаћинства износи 9,4 одсто. За комерцијалне купце из друге и треће тарифне групе за категорију потрошње на напонском нивоу 0,4 киловолти цијене су остале непромијењене у односу на цијене из претходног тарифног поступка. Битно је нагласити да ове двије групе обухватају 92 одсто свих комерцијалних купаца из категорије остала потрошња на ниском напону - истакли су у ЕРС.

У ЕРС наводе да на износ просјечних цијена електричне енергије за купце у РС, поред јединичних цијена по тарифним елементима, значајно утиче и структура биланса потрошње - учешће појединих категорија потрошње у укупној потрошњи и учешће појединих обрачунских елемената у укупним рачунима.

- Промјеном структуре потрошње и примјеном истих тарифних ставова у периоду од 2010. до 2014. године дошло је до смањења просјечне цијене, што је директно утицало на умањење оствареног прихода ЕРС са једне стране и на смањење трошкова за утрошену електричну енергију за крајње купце са друге стране. Усљед тога одобрена просјечна цијена у 2015. години је за 3,1 одсто већа од одобрене просјечне цијене у 2010. години - појаснили су у ЕРС.

Утицај виших цијена

Анализа коју је направила ЕРС показала је да поскупљење струје за домаћинства од просјечних 9,4 одсто значи да ће купац из ове категорије у просјеку мјесечно за утрошену електричну енергију више плаћати 3,29, односно 3,85 КМ са ПДВ-ом. Када су у питању индустријски купци, анализа цијена је показала да без обзира на повећање које је различито по категоријама потрошње цијена струје у Српској и даље најнижа у окружењу.

ЕРС је анализирала и утицај промјене цијене електричне енергије на цијене производа и услуга. Годишњи трошкови струје у укупним трошковима индустријских купаца крећу се између 0,5 одсто и четири одсто.

- За карактеристичне купце, у зависности од врсте дјелатности коју обављају, учешће трошкова електричне енергије износи у кондиторској индустрији 0,5 одсто, индустрији обуће 0,9 одсто, преради дрвета 2,9 одсто, преради млијека 0,7 одсто, преради папира 3,6 одсто, а пекарској индустрији 1,3 одсто - наведено је у анализи ЕРС.

Цијена за мале комерцијалне купце попут занатских, трговачких, административних, угоститељских и других објеката сличне намјене остале су непромијењене у односу на претходни тарифни поступак. Тиме је разлика између цијена за купце из ове категорије и цијена за домаћинства додатно умањена. У ову групу купаца убраја се 92 одсто свих купаца из категорије остала потрошња на ниском напону.

- С обзиром на ниво цијена за индустријске купце у односу на конкуренцију у окружењу, учешће трошкова електричне енергије у укупним трошковима ових купаца и на то да за велику већину комерцијалних купаца не долази до промјене цијене струје, није реално очекивати раст цијена производа и услуга у овим секторима усљед промјене цијене струје - истакли су у ЕРС.

Регулаторна комисија за енергетику РС је 11. јуна 2015. године донијела одлуке о цијени енергије за јавно снабдијевање, утврђивању тарифних ставова за кориснике дистрибутивних система и тарифним ставовима за јавно снабдијевање које би требало да буду примјењиване од 1. јула 2015. године.

- Предузећима из састава ЕРС одобрен је повећан приход од продаје купцима у Српској за 35,07 милиона КМ, при чему је просјечна продајна цијена 12,71 фенинг по киловат-часу, док је у претходном тарифном поступку 2010. године одобрена просјечна продајна цијена од 12,33 фенинга по киловат-часу - навели су у ЕРС.

Када је у питању структура повећаних трошкова које је признала Регулаторна комисија за енергетику и на бази којих је утврђено повећање прихода од купаца највећи износ од 16,4 милиона КМ односи се на трошкове амортизације, поврата на капитал и одржавања основних средстава набављених између два тарифна поступка. На трошкове накнаде за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије, која се од јуна 2014. године уплаћује у Фонд солидарности РС, односи се 14,6 милиона, на трошкове доставе рачуна за утрошену струју путем "Пошта Српске" 2,6 милиона, а на трошкове енергената, рекултивације и експропријације у термоелектранама 1,4 милиона КМ.

- Додатни трошкови накнаде за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије уведени су на основу Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије и уплаћују се у Фонд солидарности РС с циљем санирања посљедица поплава. Додатни трошкови по том основу на бази годишњег биланса електричне енергије износе 22,15 милиона КМ од чега купци у Српској покривају 14,59 милиона, а остатак се надокнађује од продаје купцима у иностранству - објаснили су у ЕРС.

Додали су да су трошкови доставе рачуна за утрошену струју путем "Пошта Српске" уведени на основу Закона о поштанским услугама РС почевши од 2013. године. Тим законом дистрибутивна предузећа су обавезана да врше доставу рачуна путем "Пошта Српске" умјесто да их дијеле њихови радници, што је проузроковало додатни годишњи трошак од 2,6 милиона КМ.

У ЕРС су подсјетили да у складу са међународним обавезама, које је БиХ преузела Уговором о успостављању енергетске заједнице Југоисточне Европе, сви купци струје од 1. јануара 2015. године имају статус квалификованог и могу одабрати снабдјевача на слободном тржишту. Државна регулаторна комисија за електричну енергију (ДЕРК) донијела је у јуну 2006. године одлуку о обиму, условима и временском распореду отварања тржишта у БиХ. Она је измијењена у септембру 2009. када је трајање прелазног периода продужено до 1. јануара 2015. године. Регулаторна комисија за енергетику РС је крајем 2014. године донијела Правилник о снабдијевању квалификованих купаца електричне енергије и поступку промјене снабдјевача, којим је прописан начин снабдијевања купаца на тржишту електричне енергије у РС након 1. јануара 2015. године, те начин формирања цијене електричне енергије за купце који се снабдијевају у систему јавног и резервног снабдијевања.

- Домаћинства и мали комерцијални купци и даље имају право да се снабдијевају по регулисаним цијенама у оквиру услуге јавног снабдијевања, уколико не одаберу снабдјевача на тржишту. Индустријски купци на напонском нивоу 110, 35 и 10 киловолти су обавезни да одаберу снабдјевача на слободном тржишту при чему имају право на услугу резервног снабдијевања уколико не одаберу снабдјевача на тржишту - истакли су у ЕРС и додали да улогу резервног снабдјевача имају дистрибутивна предузећа из система ЕРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана