Епидемиолошке мјере креирају зимске туристичке аранжмане: Без ограничења само на Јахорину и Копаоник

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Зимска туристичка сезона куца на врата, а с обзиром на то да се у Европи епидемиолошке мјере мијењају из дана у дан, за сада је извјесно само скијање на домаћим и планинама у Србији, за које је добар дио аранжмана већ разграбљен.

Истичу то за “Глас Српске” у туристичким агенцијама, наводећи да су и понуду аранжмана за зимовање припремали у складу са важећим епидемиолошким мјерама. С обзиром на то да се правила разликују од земље до земље, зимовања у иностранству раде искључиво на основу појединачних питања, док су аранжмане за Нову годину и зимски одмор за Јахорину и Копаоник скоро распродали.

У бањалучкој Туристичкој агенцији “Унис турс” истакли су да је фокус стављен на домаће планине и Србију.

- Тренутно код нас и у Србији нема никаквих ограничења. Осим тога, имамо у понуди и Словенију, која признаје све вакцине које су нам овдје на располагању, као и антигенски текст - рекла је Милијана Јењић из Службе продаје “Унис турса”. Како каже заинтересованих има доста, а они који годинама не пропуштају зимовање већ одавно су се вакцинисали.

- Наши грађани који су прије пандемије зимовали у Италији и Француској мораће ове године да размисле о другој дестинацији - рекла је Јењићева, нагласивши да ће уколико нека од европских земаља у скорије вријеме ублажи мјере и они кориговати понуду аранжмана.

Иако се у медијима појавила информација да ће од 1. јануара 2022. године путовања у ЕУ бити могућа само за вакцинисане те да антигенски и PCR тест неће важити, а да би слична правила могла да уведе и Србија, нико са сигурношћу не може то да потврди, јер се правила мијењају сваких 15 дана.

- У Србији за сада постоје ограничења за боравак у угоститељским објектима након 22 часа, односно грађанима је потребна “ковид” пропусница којом доказују да су вакцинисани, преболовали корону или имају негативан антигенски или PCR тест - навела је Јењићева.

И у бијељинској Туристичкој агенцији “Хепи травел” кажу да у понуди имају домаће и планине у Србији.

- Политика наших и хотела у Србији је доста флексибилна, постоји опција враћања новца или замјене термина, тако да је и с те стране много једноставније. Од домаћих Јахорина је дестинација број један, а у Србији Копаоник и Златибор - рекла је Софија Стевановић из сектора продаје у тој бијељинској агенцији и додала да се цијене крећу од 45 до 100 марака за дан, у зависности од категорије хотела те да уз спавање гости имају и доручак. Нагласила је да су аранжмане за Јахорину, Копаоник и Златибор готово распродали.

Руководилац пословнице агенције “Вуковић” у Приједору Бојана Вуковић истиче да иностране дестинације уопште немају у понуди.

- Радимо искључиво групне аранжмане за Јахорину и Златибор те једнодневне излете на Влашић - рекла је Вуковићева и додала да заинтересованих има, али да веће гужве очекује с првим пахуљама снијега.

Домаће планине, посебно олимпијска љепотица, у фокусу су и Туристичке организације РС, а вршилац дужности директора Миодраг Лончаревић рекао је да је прошле зиме на Јахорини било више од 250.000 скијаша те да се доброј сезони надају и ове године.

- Туристички ваучери су се и те како добро показали и због тога и сада са Министарством трговине и туризма РС разматрамо могућност поновног увођења те врсте подршке - рекао је Лончаревић, нагласивши да је зимовање за сада извјесно само на домаћим дестинацијама, у Српској конкретно на Јахорини и Козари.

*Услови за улазак туриста из БиХ у поједине земље

ИТАЛИЈА - затворена за туристичка путовања из БиХ

ФРАНЦУСКА  - могу ући вакцинисани “фајзером”, “модерном” и “астра-зенеком”. Невакцинисани не могу уопште ући

ЊЕМАЧКА  - могу ући вакцинисани “фајзером”, “модерном” и “астра-зенеком”. Невакцинисани могу ући са тестом, али морају у карантин

АУСТРИЈА - могу ући вакцинисани “фајзером”, “модерном”, “астра-зенеком” те кинеским вакцинама. Невакцинисанима потребан тест

ЧЕШКА - грађани БиХ могу ући само ако су вакцинисани у Србији

СЛОВЕНИЈА  - признаје све вакцине, као и антигенски тест

РУСИЈА - туристичка путовања нису дозвољена ни за грађане вакцинисане “спутњиком”

ТУРСКА - признаје вакцине или антигенски тест

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана