Енергетски сертификат услов за употребну дозволу

Милијана Латиновић
Енергетски сертификат услов за употребну дозволу

Бањалука - Повећање енергетске ефикасности у зградама један је од најисплативијих начина смањења трошкова за енергију и смањење штетних емисија у околини.

Рекао је ово у уторак директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС Срђан Тодоровић прије почетка завршног предавања за 35 инжењера који су прошли Програм обуке за енергетски преглед зграда.

Он је истакао да половина утрошене енергије у Српској отпада на стамбене и друге зграде, а примјеном мјера енергетске ефикасности приликом градње и обнове зграда велики дио те енергије би се могао уштедјети.

С тим у вези, Фонд је организовао обуку за инжењере који ће по завршетку обуке и положеног испита добити лиценце за обављање енергетског прегледа од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

- На овај начин стичу се услови за енергетски преглед зграда и издавање енергетских сертификата у Српској - рекао је Тодоровић.

Он је подсјетио да од 1. јануара 2016. године ступају на снагу три правилника донесена на основу Закона о уређењу простора и грађења, а којима се регулише енергетска ефикасност у грађењу зграда.

- Сви новоизграђени објекти у Српској од почетка наредне године, прије добијања употребне дозволе, мораће проћи енергетску провјеру и добити енергетски сертификат - рекао је Тодоровић.

Додао је да је енергетски преглед зграда обавеза коју је Српска преузела по директивама Европске уније.

- Циљ програма обуке и стручног усавршавања јесте да полазници стекну додатна знања неопходна за стручно обављање енергетског прегледа зграда и израду извјештаја о спроведеном прегледу и утврђеној енергетској класи зграде - додао је Тодоровић.

Предавања у оквиру 60 часова обухватила су тематске цјелине које се тичу енергетског сертификовања у РС, затим техничке регулативе, енергетике и физике зграде, основе грађевинарства, као и система гријања и вентилације.

- Значај енергетске ефикасности у зградарству огледа се у уређењу самог тржишта грађевинарства. Имаћемо познате карактеристике објеката који ће бити на тржишту, у смислу њиховог нивоа енергетске ефикасности, односно уштеда које ће нудити својим будућим корисницима - нагласио је Тодоровић.

Виши експерт на пројекту енергетске ефикасности Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ) Горан Крстовић рекао је да ГИЗ осигурава техничку асистенцију министарствима на нивоу БиХ и на нивоу ентитета у реализацију захтјева ЕУ у сектору енергетске ефикасности.

- Крајњи циљ је остваривање уштеда и смањење потрошње енергије. То је бенефит који има како економске, тако и шире социјалне ефекте - рекао је Крстовић.

Један од учесника Програма обуке, дипломирани инжењер грађевинарства Младен Драгосав из Српца, рекао је да ће му знање стечено кроз овај програм умногоме допринијети у даљем раду.

- За седам дана полажемо завршни испит, након чега ћемо добити и лиценцу како бисмо обављали енергетски преглед зграда у складу са законским одредбама које ће важити од наредне године - рекао је Драгосав.

Један од циљева примјене законске регулативе којом је уређена област енергетске ефикасности у зградарству јесте и повећано коришћење енергије из обновљивих извора како би се смањила укупна емисија штетних  гасова који изазивају ефекат стаклене баште и очувала еколошка равнотежа.

Правилници

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић истакла је раније да од 1. јануара на снагу ступају Правилник о обављању енергетског прегледа зграда и издавања енергетског цертификата, затим Правилник о методологији за израчунавање енергетских карактеристика зграда и Правилник о минималним захтјевима за енергетске карактеристике зграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана