Електроинжењере школујемо за пут у иностранство

Драгана Орловић
Електроинжењере школујемо за пут у иностранство

Бањалука - Електроинжењери за којима влада огромно интересовање на тржишту рада махом одмах послије дипломирања у РС одлазе у иностранство привучени великим платама и шансама за усавршавање, због чега овдашње фирме веома тешко успијевају доћи до врхунских стручњака у овој области.

Електротехнички факултети универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву имају највећу стопу запослености кадра којег произведу, али је све већи проблем њихово задржавање у РС. Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Бранко Докић каже да велики број домаћих фирми тражи електроинжењере, али да их нема довољно у РС. Докић као примјер наводи Истраживачко-развојни институт РТ-РК чије је сједиште на овом факултету. Институт запошљава око 80 инжењера и тренутно им је потребно још 120 инжењера, а до краја 2018. године примиће додатних 200.

- Када би се сви који сада завршавају електротехнички факултет запослили само код њих опет их не би било довољно. То је тек један примјер за проблем недостатка електроинжењера - каже Докић.

Ситуација ће, истиче он, бити све тежа, јер је и у свијету све већа потреба за програмерима и ИТ стручњацима.

- Имамо феномен. Представник једне фирме понудио је младима да се упишу на смјер рачунарски инжењеринг, као и стипендије од 200 марака. Међутим, нико није хтио. С друге стране, многи се уписују на факултете гдје након дипломирања куцају на разна врата и траже везе за запослење - додаје Докић.

Електротехнички факултет у Источном Сарајеву годишње у просјеку упише око 100 студената, а дипломира од 30 до 40, што је недовољно да би биле задовољене потребе тржишта рада. Декан овог факултета Зоран Љубоје каже да сви њихови дипломци веома лако долазе до запослења, а посебно они који заврше смјер рачунарство и информатика.

- Апсурд је да су нам на факултету већ дуго потребна два асистента из информатике и да никога од наших дипломаца нисмо успјели задржати и запослити. Једноставно неће, јер имају много боље понуде на столу. Многи наши бивши студенти су пронашли добро плаћене послове у фирмама у РС, а велики број њих отишао је у Београд или Нови Сад. Одвеле су их веће плате - истиче Љубоје и додаје да многе фирме требају квалитетне програмере и ИТ стручњаке тако да за младе који одлуче студирати електротехнику нема бојазни да се по завршетку студија неће моћи запослити.

Менаџер за развој пословања у бањалучкој ИТ компанији "Ланако" Драган Нинић каже да у идућој години планирају запослити 50 високообразованих радника ИТ струке и осталих профила.

- Кроз програм средњошколске праксе мотивишемо младе у раној фази за интересовање према ИТ индустрији. Ту је и наш програм стипендија у којем имамо 50 стипендиста, који остварују право на запослење у компанији послије завршетка школовања - истиче Нинић.

Он наглашава да је проблем са недостатком овог кадра глобалне природе и да не чуди што се са њим сусреће и РС.

- Код нас је конкурс отворен свих 365 дана у години, јер приликом процеса селекције немамо довољан број кандидата - наглашава Нинић.

Тачан број електроинжењера који су посљедњих година напустили РС нема ниједна установа, али на факултетима и у бранши истичу да се ради о великим бројевима.

Промоција

Зоран Љубоје каже да електротехнички факултети у РС школују веома перспективна занимања, али да и даље нема довољно интересовања младих.

- Од прољећа ћемо свршеним средњошколцима промовисати све наше студијске програме надајући се да ће препознати шансу и да ћемо их привољети да студирају код нас - истакао је Љубоје.

Број незапослених дипломираних инжењера електротехнике и просјечна дужина чекања на посао

1 - смјер јака струја - један мјесец

3 - телекомуникације - година и осам мјесеци

3 - електротехника и комуникације - девет мјесеци

3 - мехатроника - три мјесеца

4 - електроенергетика - година

6 - рачунарска техника и аутоматика - двије године и четири мјесеца

7 - аутоматика и електроника - годину и десет мјесеци

10 - информатика - двије и по године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана