Ефекти раста минималца на просјечну плату биће познати у марту

Анита Јанковић Речевић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Просјечна нето плата исплаћена у Републици Српској у јануару износила је 1.312 КМ и номинално је већа за 0,6 одсто у односу на децембар прошле године, а ефекат повећања минималца на просјечна примања радника биће познат крајем марта.

Према подацима Републичког завода за статистику, највиша просјечна нето плата од 1.758 КМ у јануару је исплаћена у области финансијског и дјелатности осигурања, а најнижа у грађевинском сектору и то 981 марку. 

Статистичари су израчунали да је просјечна бруто плата исплаћена у јануару износила 2.001 КМ. 

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић појаснила је за „Глас“ да у подацима о платама исплаћеним у јануару нису видљиви реални ефекти повећања минималца са 700 на 900 КМ јер се јануарска плата није могла исплатити у истом мјесецу.

- Ријеч је о плати која је зарађена у децемрбу, а исплаћена у јануару. Плус ако је рецимо било кашњења у исплатама од ранијих мјесеци, то је такође урачунато у то. Новообјављени подаци немају везе са растом минималца. Реалне показатеље о ефектима повећања најниже плате имаћемо у марту, када буду објављени подаци о исплатама у фебруару. Очекујемо да раст просјечне плате буде изнад десет одсто - појаснила је Мишићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана