Џакула: Боље радити на имању него сједити у кафани

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД- Гојко Џакула на плантажи у Петковцу код Новог Града на нешто више од једног хектара узгаја љешник, на једном хектару крушку и на нешто више од шест дунума шљиву и истиче да му је то боље него да сједи у кафани.

Не желећи да имање, које је наслиједила његова супруга, пропада, Џакула је 2001. године почео прво уређење посједа, а затим подизање засада воћа.

Џакула је рекао Срни да је његова породица и раније долазила у Петковац, а кад је његова супруга, након што су јој отац и брат страдали у минулом рату, наслиједила имање, мислио је да ће их то још више обавезати на доласке.

"Размишљао сам, не морамо ићи на море, можемо доћи овдје, имамо Уну и Сану. Радићеми и имати користи од тога", прича Џакула.

Са уређењем парцела, које су већ биле зарасле, почео је 2001. године, а затим је услиједила анализа земљишта.

"Пресудно је било што је посјед у једном комаду, око 30 хектара обрадиве земље и шуме. За крчење зараслог земљишта требало је више од годину дана", каже он.

Џакула је поријеклом из Младенова код Бачке Паланке из породице која се бавила ратарством, па је сматрао да му неће бити проблем да се бави воћарством.

"За љешник сам се одлучио јер не треба пуно заштите, а плод може стајати и након брања и кад је очишћен. Са пријатељем, професором на Пољопривредном факултету у Новом Саду са којим сам тренирао џудо, разговарао сам о својствима љешника. Саднице су са овог факултета", наглашава Џакула.

Он додаје да је ријеткост да љешник не роди због прољећног мраза.

"И ове године сам задовољан родом љешника. Због мраза, род крушке је умањен, а шљива није имала рода", прича Џакула и додаје да нема проблема са продајом љешника, а што се тиче крушке, уколико продаја не иде, може се спремити ракија.

Због обавеза породице и ситуације са вирусом корона, сада углавном сам ради послове на имању, има трактор и потребне прикључке, а за бербу ангажује раднике.

"Ко хоће да ради и има земљу треба да се бави нечим. Ја сам сад у пензији и на одмору. Ово је за мене одмор, боље да сам овдје него да сједим у кафани", поручио је Џакула.

У плану има да засади још око 150 љешника, попуни мјеста гдје су у међувремену саднице уништене, а, такође, размишља и о куповини још једног хектара земље, у близини посједа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана