Друмовима крстаре неисправна возила

Анита Јанковић
Друмовима крстаре неисправна возила

Бањалука - Поједине техничке станице власницима великог броја аутомобила у РС гледају кроз прсте приликом регистрације возила, због чега и неисправни аутомобили крстаре друмовима.

Предсједник Управног одбора Асоцијације техничких прегледа РС Илија Шербеџија тврди да се возилима која нису прошла технички преглед продужава регистрација, због чега угрожавају безбједност свих учесника у саобраћају и истиче да возачи сувише често избјегавају технички преглед возила. Како је објаснио, поједине станице за технички преглед фиктивно прегледају аутомобиле и лажирају податке о техничким карактеристикама возила.

- Ове станице у сарадњи са осигуравајућим кућама издају потврду о исправности возила, а уопште не обаве технички преглед. Њихов број се хитно мора смањити, јер због велике конкуренције, трчећи за профитом и клијентима, праве пропусте које некога могу коштати живота - каже Шербеџија.

Истиче да је Асоцијација још 2008. године затражила обуставу издавања дозвола станицама за технички преглед, али да до данас ништа није урађено када је ријеч о том питању.

- Возачи свјесно ризикују свој и живот путника које превозе у неисправном аутомобилу - рекао је Шербеџија.

Потпредсједник Скупштине Удружења осигуравајућих друштава РС Цвјетин Софтић каже да уколико се изда испис о техничкој исправности возила за аутомобил који се није појавио на прегледу, кривицу сноси само радник станице техничког прегледа који је то учинио.

- Радник у осигуравајућој кући полису осигурања издаје на основу исписа са техничког прегледа и није дужан да испитује клијента да ли је аутомобил прегледан или не. Техничке станице треба да обаве свој посао као треба - истиче Софтић и додаје да у Српској проблем представљају возила старија од 20 година, јер нико не може гарантовати њихову исправност, те да би увођење видео-надзора приликом техничког прегледа поправило ситуацију.

Да је ова појава узела маха говоре и подаци Министарства унутрашњих послова РС, према којима су у првих десет мјесеци ове године полицијски службеници због техничке неисправности из саобраћаја искључили 835 возила.

Возач Б. С. из Бањалуке каже да је прошле године заобишао технички преглед свог четвороточкаша, јер није имао новца да плати тадашњи квар на аутомобилу.

- Једва сам скупио тих 400, 500 марака за регистрацију, а за мајстора ми је требало 200 КМ. Радим с аутомобилом свакодневно и не могу без њега нигдје, тако да сам уз помоћ познаника избјегао технички преглед - искрен је био овај возач.

Он је додао да је јавна тајна да осигуравајуће куће и станице техничких прегледа неријетко само узму саобраћајну дозволу и новац и наљепницу о исправности возила издају власнику, а да његово возило чак и не виде.

Професор бањалучког Машинског факултета Снежана Петковић истиче да свако ко не одвезе аутомобил на обавезан технички преглед озбиљно крши закон.

- Недовожење возила на техничке прегледе је смањено увођењем временских норматива, тако да за наредни период планирамо да осавременимо технологију која ће присилити људе на долазак. Обавићемо електронско увезивање свих мјерних уређаја на станицама техничких прегледа, који ће приликом увоза возила на преглед аутоматски податке слати у информациони систем - прича Петковићева и појашњава да ће уз помоћ чипа РФИД знати да ли је возило које се прегледа баш оно које треба.

Казне

Возачи који возе неисправан аутомобил платиће казну између 40 и 100 марака, у зависности од степена неисправности возила. Они који "искеширају" 100 марака, добиће и један казнени бод.

- Одобрење за рад и надзор над радом станица техничког прегледа моторних и прикључних возила у БиХ издају и спроводе ентитетска и кантонална министарства, а новчана казна, уколико прописно не ураде технички преглед, износи 500 марака - истичу у МУП-у Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана